Politiek18 apr '21 14:31Aangepast op 18 apr '21 16:29

'Burgemeester van Breda wilde graag Fieldlab in zijn stad'

Auteur: Thomas van Groningen

Het initiatief om een testevenement in Breda te organiseren kwam van de burgemeester van die stad zelf, Paul Depla. Ingewijden vertellen BNR dat de stad had laten weten graag gastheer te zijn van een testevenement. Dat ligt politiek gevoelig in de Bredase gemeenteraad, want daar is veel kritiek op een testfeest van radiozender 538 eind deze maand. Het evenement met 10.000 bezoekers valt ook slecht bij zorgpersoneel en virologen.

De zogeheten '538 Oranjedag' ligt van alle kanten onder vuur. Lokale horecaondernemers zijn furieus dat zij hun terrassen nog niet mogen openen, maar dat dit evenement in hun stad wel doorgaat. Het lokale Amphia Ziekenhuis laat weten dat ziekenhuispersoneel zich grote zorgen maakt, omdat het daar al erg druk is met coronapatiënten. Virologen en epidemiologen, waaronder leden van het Outbreak Management Team (OMT), vinden dat het nog te vroeg is om dit soort grote evenementen te organiseren. Een petitie om het feest te annuleren, ingediend door een chirurg van het Amphia Ziekenhuis, is inmiddels meer dan 160.000 keer ondertekend.

In politiek Den Haag wordt ook over het evenement gesproken. Het kabinet komt daar vandaag samen op het Catshuis om over de coronamaatregelen te praten. Op verzoek van de gemeente Breda staat het wel of niet doorgaan van de fieldlab in die stad op de agenda. Of daar ook een besluit wordt genomen is niet duidelijk. Het verzoek van de gemeente wekt de indruk dat in Den Haag is besloten om het feest in Breda te houden, maar volgens ingewijden klopt dat niet.

Luister terug | OMT-lid bezorgd over Bredaas koninsdagevenement met 10.000 bezoekers

Burgemeester Depla was in februari van dit jaar op uitnodiging te gast bij de voetbalwedstrijd Almere City FC tegen SC Cambuur. Dat was één van de eerste corona-experimenten van Nederland, georganiseerd door Fieldlab Evenementen. Depla bevestigt telefonisch dat hij daarbij aanwezig was en dat hij zich daar positief heeft uitgelaten over fieldlabs. Maar hij ontkent dat hij het initiatief genomen heeft. 'Ik ben benaderd', zegt hij. Maar wanneer hij benaderd is, wil de burgemeester niet zeggen.

Ingewijden laten echter aan BNR weten dat de burgemeester destijds wel aan Fieldlab Evenementen heeft laten weten dat hij graag een testevenement in Breda wilde hebben. Wat voor soort evenement, of dat nou een voetbalwedstrijd of concert was, maakte niet uit. Een woordvoerder van Fieldlab Evenementen zegt achteraf in een reactie dat dat niet klopt, maar alleen dat de burgemeester zich positief had uitgelaten over fieldlabs en dat hij 'het initiatief ondersteunde'.

Image
(BNR)

Maandag is er een spoeddebat in de Bredase gemeenteraad over het evenement. Politieke partijen willen weten hoe het tot stand gekomen is. Ook is er de vraag welke maatregelen er genomen worden om grote drukte in de stad te voorkomen en welke kosten daarvoor gemaakt worden. Daarnaast is niet duidelijk of de burgemeester wel overleg heeft gehad met politie, GGD en wethouders over het evenement.

Luister terug | Fieldlabs verantwoord, terrassen nog niet

Uit een vergunningsaanvraag blijkt dat het radiostation al op 8 april plannen had om het grootschalige feest in Breda te organiseren; toen werd de aanvraag gedaan. Toch werd het evenement pas aangekondigd op 13 april, op dinsdagavond vlak na de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge. De gesprekken over het evenement verliepen in het geheim, bevestigt een woordvoerder van Fieldlab Evenementen. 'Omdat de Tweede Kamer nog niet was ingelicht', zegt hij. De Kamer kreeg op dinsdagavond een brief van staatssecretaris Mona Keijzer over de opschaling van de proefevenementen. Voor het inmiddels uitverkochte feest is formeel nog steeds geen vergunning verleend, wel is de opbouw van het evenemententerrein al begonnen.

10.000 bezoekers

Op 24 april komen 10.000 feestvierders naar een openluchtconcert dat onder de noemer van Fieldlab Evenementen wordt georganiseerd op het Chasséveld in Breda. Voor deze '538 Oranjedag' moeten alle bezoekers vlak voor het evenement een sneltest laten afnemen. Op het festivalterrein zijn dan geen coronaregels meer, afstand houden en het dragen van een mondkapje hoeft niet altijd. Wel is het terrein verdeeld in vier afzonderlijke bubbels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen