Politiek18 apr '21 16:40

'Noem geen datums waarvan je haalbaarheid niet kent'

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair premier Rutte is somber over het versoepelen van de coronamaatregelen. Afgelopen dinsdag werd in het openingsplan aangegeven dat de terrassen op 28 april mogelijk open zouden kunnen, maar mogelijk wordt dat pas half mei. En op die uitspraak is veel kritiek, ook in de Tweede Kamer. 'Noem geen datums waarvan je niet weet of die haalbaar zijn', zegt PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken.

Er zijn al erg veel verschillende pogingen geweest van het kabinet om mensen perspectief te geven over de versoepeling van coronamaatregelen. 'Het is in ieder geval belangrijk dat mensen weten wanneer ze versoepelingen kunnen verwachten, Is dat op basis van het aantal besmettingen of het aantal ic-opnames? Maar noem geen datums waarvan je weet dat ze niet haalbaar zijn of niet weet of ze haalbaar zijn. Maak een stappenplan. Zet er duidelijk in wat we kunnen verwachten, zodat ondernemers en wij allemaal weten wat we kunnen verwachten.'

Hoop

Kuiken hekelt de strategie van het kabinet waarmee volgens haar 'hoop wordt gegeven op basis van data die niet kunnen worden gehaald'. Dat zou wantrouwen en chaos opwekken. 'Ook veel moedeloosheid voor al die mensen die snakken naar weer naar school kunnen gaan of een terras pakken. Geef aan op basis waarvan het OMT in samenspraak met het kabinet een versoepeling mogelijk acht.' Het kabinet heeft volgens Kuiken zelf de voedingsbodem gecreëerd waarop ondernemers en burgers nu boos zijn over het uitstel van de versoepeling van coronamaatregelen.

(Fotobureau Dijkstra)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen