Politiek19 apr '21 06:29

Catshuisberaad: Kabinet ziet geen reden om te stoppen met Fieldlabs

Auteur: Thomas van Groningen

Het kabinet ziet geen reden om de stekker uit de in opspraak geraakte Fieldlab Evenementen te trekken. Dat is de uitkomst van kabinetsoverleg vanmiddag op het Catshuis, waar op verzoek van de gemeente Breda ook werd gesproken over het wel of niet door laten gaan van die evenementen. Een gepland Fieldlab-feest in die stad met 10.000 bezoekers van radiozender 538 ligt al dagenlang onder vuur.

Meerdere Haagse bronnen bevestigen de uitkomst van het overleg tegenover BNR. Het kabinet ziet volgens hen het belang van het wetenschappelijk onderzoek achter de Fieldlab Evenementen. 'We doen dit niet voor niets. We doen dit om te kijken of er deze zomer meer mogelijk is', zegt een ingewijde. Wel erkent het kabinet dat er zorgen zijn rond de openbare orde bij de grootschalige testevenementen. Daarover wordt overlegd met gemeenten hoe daar mee om te gaan. Of het grote feest van 538 in Breda doorgaat, daarvan zegt het kabinet dat de gemeente Breda die beslissing moet nemen.

Lees ook | 'Burgemeester Breda wilde graag fieldlab'

Tijdens het kabinetsoverleg op het Catshuis is ook gesproken over versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april. Ingewijden zeggen dat het kabinet daar nu een stuk positiever over is. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere versoepelingen zullen volgen is nog niet besloten. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer morgen met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt het kabinet een besluit.

Statistici: 'Dit is geen wetenschap'

Het besluit van het kabinet om te vertrouwen op de wetenschappelijke basis van de grootschalige testevenementen komt op de dag dat statistici openlijk gehakt maken van die onderzoeken. Tegen BNR zeggen ze dat er sprake is van 'pseudo-wetenschap' en dat er een onverantwoord gezondheidsrisico genomen wordt.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen