Politiek21 apr '21 16:46Aangepast op 21 apr '21 18:07

Renske Leijten (SP): 'Wéér een leugen van Mark Rutte, maar met deze komt hij niet weg'

Auteur: Thomas van Groningen

Demissionair premier Mark Rutte heeft heel wat uit te leggen als het aan SP-Kamerlid Renske Leijten ligt. Ze reageert daarmee op onthullingen van RTL Nieuws waaruit blijkt dat het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte in de toeslagenaffaire doelbewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Bronnen zeggen tegen RTL dat het kabinet dat besloot in de ministerraad om zo verantwoordelijke, hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden.

Het gaat volgens RTL Nieuws onder andere om een zogeheten feitenrelaas, waarin vermeld zou moeten worden welke ambtenaren en politici betrokken waren en wisten van het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. 'Dat was natuurlijk informatie waarvan Pieter Omtzigt en ik, en waarschijnlijk de rest van de Kamer, hadden gezegd dat de onderste steen boven moest komen. Maar het werd doelbewust achtergehouden.'

Lees ook | Compensatieverzoek honderden 'toeslagenouders' onterecht afgewezen

Mark Rutte

'Het is een beetje alsof je iemand twee keer je portemonnee in bewaring geeft en twee keer is er geld verdwenen. Dan geef je niet een derde keer je portemonnee af', zegt Leijten. Ze doelt daarmee op de formatie, waarin nu de vraag op tafel ligt of partijen Mark Rutte wel weer vertrouwen. Leijten: 'Het was zelfs in het debat over het aftreden van het kabinet dat de premier zei dat hij alles onderschreef van de onderzoekscommissie, behalve dat er informatie om politieke redenen zou zijn achtergehouden. Dat blijkt nu een leugen te zijn. Wéér een leugen van Mark Rutte, en deze keer eentje waar hij niet mee wegkomt.'

(ANP/Peter Hilz)

Op dit moment voert informateur Herman Tjeenk Willink gesprekken met de fractievoorzitters van de grote partijen, onder andere over het herstel van vertrouwen. Later vandaag komen CDA-leider Wopke Hoekstra, D66-leider Sigrid Kaag en Mark Rutte van de VVD bij hem langs.

Kaag en Hoekstra

Het besluit om de stukken achter te houden is volgens RTL genomen tijdens de wekelijkse ministerraad. Daarbij waren dus ook Sigrid Kaag van D66 en Wopke Hoekstra van het CDA aanwezig, in hun rol als minister. Leijten: 'Deze demissionaire ministers en nu leiders van hun partij zaten aan tafel in de ministerraad en zij zullen de vraag moeten beantwoorden waarom zij akkoord zijn gegaan met het een loopje nemen met de waarheid.' Wanneer zij die vraag moeten beantwoorden, kon Leijten niet zeggen. Mogelijk komt er nog een apart debat over dit onderwerp, of moet het besproken worden in het Tweede Kamerdebat over de formatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen