Politiek20 apr '21 11:29Aangepast op 20 apr '21 15:46

Ergernis over kritiek op megabudget toegangstesten

Auteur: Thomas van Groningen

Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ergernis over de felle kritiek die afgelopen week kwam op het budget van 1,1 miljard euro voor toegangstesten. Meerdere ambtenaren laten aan BNR weten dat het project geen idee van het ministerie zelf was, maar dat het op verzoek van de Tweede Kamer is opgestart.

Vooral demissionair minister De Jonge krijgt het in de media zwaar te verduren. Het enorme bedrag van 1,1 miljard euro zou volgens deskundigen te hoog zijn en het zou ook niet nodig zijn om te experimenteren met toegangstesten als straks steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Niks mis met kritiek, vinden ze op het ministerie. Maar, het commentaar zou wel gericht moeten zijn op de Tweede Kamer en niet op het ministerie, vinden ambtenaren. 'In de Tweede Kamer zijn drie moties aangenomen met ruime meerderheid om dit op te starten.'

Luister ook | Mogelijk wél versoepelingen, ondanks hoge ziekenhuiscijfers

Image
( ANP)

Aangenomen moties

In september vorig jaar nam de Kamer inderdaad een motie aan van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen en D66'er Steven van Weyenberg, waarin het kabinet werd opgeroepen om grootschalige fieldlab-evenementen op te zetten. In september diende Jesse Klaver van GroenLinks een motie in om één of twee gemeenten in Nederland te zoeken om nog in 2020 een experiment mee te doen met grootschalig testen, ter voorbereiding op 'landelijk frequent grootschalig testen'. Waarnemend VVD-fractieleider Sophie Hermans diende in maart een motie in met het verzoek tot pilots met toegangstesten in april. Alle drie de moties werden met ruime meerderheid aangenomen door de Kamer. Tijdens diverse coronadebatten vorig jaar waren het leden van dezelfde partijen die regelmatig aan het kabinet vroegen om te kijken naar een 'testsamenleving' om tijdens de pandemie weer meer mogelijk te maken.

Luister ook | Duitse coronaregels nekken grenswerkers

Versoepelingen

Op dit moment wordt door heel Nederland geëxperimenteerd met het systeem waarmee je met een negatieve uitslag van een sneltest toegang kan krijgen tot een dagje uit. Op termijn is het de bedoeling dat daarmee aanvullende versoepelingen mogelijk gemaakt kunnen worden, zoals in de horeca of bij musea. Het gros van het budget is daar uiteindelijk voor bedoeld. Er is niet alleen kritiek op de noodzaak en de kosten van het project, maar ook over de gang van zaken rond de aanbesteding. Daarover zijn voor zover bekend geen moties aangenomen in de Tweede Kamer.

Luister ook | Burgemeesters blij dat stappen gezet worden richting versoepelingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen