Politiek30 apr '21 07:51

Tweede Kamer ruimer geïnformeerd

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer krijgt in het vervolg meer informatie van het kabinet. Ook stukken van ambtenaren worden straks gedeeld. Dat is de uitkomst van het debat over de notulen van de ministerraad dat tot middernacht doorging.

Image
(ANP SEM VAN DER WAL)

Ook is afgesproken dat 11.000 slachtoffers van de toeslagenafaire nog vóór morgen de compensatie van 30.000 euro krijgen gestort. PVV-leider Wilders maakte meteen duidelijk dat hij vindt dat alle slachtoffers van de toeslagenaffaire een Kamer verdienen die als een leeuw van zich afbijt en een kabinet zonder 'Rutte en zijn bende', vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen. Wilders pleit voor nieuwe verkiezingen.

Luister terug | Notulendebat Tweede Kamer: bijltjesdag of business as usual?

Het debat begon met een motie van wantrouwen tegen het demissionaire kabinet van DENK-leider Farid Azarkan. Hij vindt dat de gang van zaken rond de toeslagenaffaire ernstige schade heeft toegebracht aan het vertrouwen van de burger in de overheid en aan de parlementaire democratie. De motie werd ondertekend door PVV, FvD, BBB en BIJ1. Een meerderheid ervoor kwam er niet.

Andere bestuursstijl

Het kabinet bleef erbij dat er geen politieke motieven waren geweest om informatie over de toeslagenaffaire achter te houden voor de Kamer. Uiteindelijk werd er wel beterschap beloofd. Premier Rutte zei dat hij ideeën had over een andere bestuursstijl. Hij beloofde daar binnenkort tijdens de debatten over de formatie op terug te komen. Verder zei hij dat, als er in het kabinet wordt gesproken over Kamerleden, dat nooit het vrije mandaat van Kamerleden mag beperken.

Omtzigt

Een ander heikel punt was het 'sensibiliseren' van CDA-Kamerlid Omtzigt door minister Hoekstra. Het lukte staatssecretaris Snel destijds maar niet om de problemen met de toeslagen op te lossen. Daar had Omtzigt ook begrip voor moeten hebben, zei Hoekstra. Voor die opmerking had de Kamer dan weer geen begrip.

Koolmees

Minister Koolmees legde uit dat zijn opmerkingen over 'onwillige' Kamerleden voortkwamen uit frustratie. Die zomer speelden er namelijk ook problemen bij het UWV en hij merkte dat de Kamer niet echt zocht naar oplossingen, maar meer naar schuldigen.

Herstel vertrouwen

Het debat liep uiteindelijk met een sisser af. Niemand hoefde op te stappen, maar er moet zeker nog verder worden gewerkt aan het herstel van het vertrouwen, zegt Van Groningen. Het is nu afwachten hoe het verder gaat met de formatie en of de beerput van de toeslagenaffaire nu eindelijk dicht kan.

Luister ook | Notulendebat zit formatie in de weg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen