Politiek30 apr '21 13:50

Komt Rutte IV er dan toch?

Auteur: BNR Webredactie

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft zijn eindverslag gepresenteerd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. We lopen het door met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

(ANP / Hollandse Hoogte /ROBIN UTRECHT)

De belangrijkste conclusie is dat Tjeenk Willink denkt dat er gewoon geformeerd kan worden, zegt Van Groningen. Er zijn wel een paar partijen die samenwerking met Mark Rutte uitsluiten, maar dat is nog maar een korte lijst. Alleen PVV, SP, BIJ1, PvdD, DENK en BBB willen absoluut niet meer met Rutte in zee. De rest van de partijen zegt dat niet (meer) en dat betekent dat er gewoon opties zijn. Herstel van vertrouwen moet mogelijk zijn door goed samen te werken op een aantal thema's.

Formateur

Tjeenk Willink laat zich nog niet uit over welke partijen aan een regering deel zouden moeten nemen. Hij vindt dat er nu een formateur moet komen, iemand op afstand van de politiek die wel zicht heeft op sociaal-economische thema's. Die formateur moet dan opnieuw gesprekken gaan voeren met misschien wel alle fractievoorzitters.

Hoofdlijnen

Tjeenk Willink heeft het verder over een regeerakkoord op hoofdlijnen, dat dus niet meer helemaal is dichtgetimmerd. Over het veranderen van de bestuursstijl in Den Haag zei hij dat je niet alleen naar Mark Rutte moet kijken, maar ook naar de Tweede Kamer. Ofwel: 'Als de controleur niet verandert, zal ook de gecontroleerde niet veranderen.'

Vijfpartijencoalitie

Als je door de regels heenleest en door het verhaal van Tjeenk Willink heenluistert, dan wordt er volgens Van Groningen gezinspeeld op een coalitie van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Die samenstelling zou een ruime meerderheid hebben, zelfs in de Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen