Politiek2 mei '21 12:23Aangepast op 2 mei '21 13:14

Rutte heeft 'radicale' ideeën voor nieuwe bestuurscultuur

Auteur: BNR Webredactie

Na opnieuw een week vol politiek echec met de openbaarmaking van geheime notulen een marathondebat van liefst vijftien uur en het verslag van de informateur is het de vraag wat er nou echt gaat veranderen. Nieuw leiderschap was de campagneslogan van D66-leider Kaag, maar een verandering van de bestuurscultuur lijkt ook door de rest van Den Haag omarmd te worden.

Als grootste partij lijkt de VVD aan zet om de premier te leveren. Terwijl eerder, na het Omtzigt-debat van 1 april, het nog erop leek dat de kansen van Rutte als premier steeds kleiner werden, zijn zijn kansen deze week groter geworden. In het verslag van Herman Tjeenk Willink, de informateur, bleken alleen nog de PVV, SP en BIJ1 Rutte uit sluiten als premier. Partij voor de Dieren, Denk en BBB stellen dat het niet geloofwaardig zou zijn als zij in een kabinet onder Rutte zouden plaatsnemen.

Luister ook | Newsroom Den Haag: Er is deze week iets groots gebeurd

Ruttes radicale ideeën

Rutte zelf meent wel nieuwe ideeën te hebben om zijn bestuurscultuur te gaan veranderen. 'Hij stelt dat hij radicale ideeën heeft, dat vertelde hij ook tegen Tjeenk Willink. Hij ziet dat de rol als minister-president anders moet, maar de vraag is hij Rutte die rol wil invullen', legt politiek verslaggever Thomas van Groningen uit in The Friday Move op BNR. Hoe Ruttes 'nieuw leiderschaps'-plan er inhoudelijk uitziet is niet duidelijk. De demissionair premier wil dat plan pas toelichten als er gedebatteerd wordt over het verslag van de informateur. 'We moeten afrekenen met de bestuursstijl, maar Rutte is niet de oorzaak van die bestuursstijl, zeggen ze bij de VVD. Die partij denkt dat als je de bestuursstijl wil veranderen, dat dat het best gedaan kan worden door de man die er al tien jaar zit. Die kan het dan beter achterlaten voor zijn opvolger', meldt Van Groningen.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens een nieuw debat over de toeslagenaffaire.
Demissionair premier Mark Rutte tijdens een nieuw debat over de toeslagenaffaire. (Hollandse Hoogte / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen