Politiek5 mei '21 17:19Aangepast op 5 mei '21 18:37

Hiddema over poster Forum voor Democratie: 'Smakeloos en heel stom'

Auteur: Aäron Loupatty

De 'bevrijdingsdagposter' van Forum voor Democratie waarmee de partij suggereerde dat in 2020 de vrijheid in Nederland na 75 jaar is opgehouden valt niet in de smaak bij Forum-senator Theo Hiddema. Het oud-Tweede Kamerlid van de partij noemt de poster 'smakeloos' en 'heel stom', in het BNR-programma In de Middag.

Op de poster staat de tekst 'Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid'. Daaronder staan de jaartallen 1945-2020 met een overlijdenskruisje. Ook is de poster ondertekend door verschillende andere extreme organisaties, zoals Viruswaarheid en Nederland in Verzet. 'Ik heb er intern ook wel het een en ander over gezegd', vertelt Hiddema, die de poster 'niet smaakvol' vindt. 'Ik begrijp dat je de vrijheidsbeperkende maatregelen in breder verband wilt zien, maar jat dan niet het logo van 4 en 5 mei. En breng zodoende niet het leed van de Joden in relatie met de ongemakken van corona. Het is smakeloos, het is stom, heel stom', aldus Hiddema.

Het artikel gaat door onder de video.

Geen consequenties

Hiddema verliet de Tweede Kamer vorig jaar na verschillende rellen binnen Forum. Sinds kort is de advocaat weer terug op het Binnenhof als senator voor die partij. 'Ik ben uit de politiek gegaan vanwege het soort vragen dat ik nu weer krijg (vanwege de poster, red.). Daar heb ik helemaal geen zin in, ik moet me de hele tijd rechtvaardigen voor verwijten waar ik me helemaal niet bij thuis voel.' Hiddema neemt deze keer geen consequenties voor het handelen van zijn partij. Wel heeft hij zijn ongemak intern aangekaart. 'Ik heb intern een appje gestuurd en gevraagd welke malloot hiervoor verantwoordelijk is te stellen.' Op zijn vraag kreeg Hiddema geen antwoord.

Hang naar aandacht

De senator trekt vanwege dit nieuwe schandaal een lijn tussen de fractie in de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. 'Ze zoeken het daar maar uit, zolang het de inhoud, de doelstellingen en het politieke beleid van de partij maar niet raakt.' Hiddema vermoedt dat de fractie van partijleider Thierry Baudet een bepaalde hang naar aandacht heeft. 'Ik heb de indruk dat het een misplaatste intellectuele behoefte is, om iedere dag met een prikkend standpunt te komen om te laten zien wat voor wijsneuzerigheid wij hier in huis hebben.' Aan een afscheiding van de partij denkt Hiddema niet. 'Dat doe ik niet', zegt hij stellig. Wel wil hij met de fractie in de Eerste Kamer van Forum stelling nemen. 'We moeten aangeven dat we dit niet pikken, want het straalt ook op ons af.'

(ANP/Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen