Politiek6 mei '21 14:41Aangepast op 6 mei '21 18:58

Henk Krol: Het doet me ontzettend veel pijn

Auteur: BNR Webredactie

Fractievoorzitter Liane den Haan van 50Plus verlaat de partij en neemt de enige zetel mee. Daarmee verdwijnt de ouderenpartij uit de Tweede Kamer. Oud-partijleider Henk Krol is geraakt door het nieuws.

(ANP BART MAAT)

'Ik heb tien jaar lang geprobeerd de groep oudere kiezers een stem te geven. Als je ziet waar dat nu in eindigt, doet mij dat heel veel pijn', verzucht Krol. 'Het is jammer, want ouderen hebben hun stem in de Tweede Kamer heel hard nodig', aldus de oud-partijleider.

Strijd

Vooral het verlies van een plek voor 50Plus in de Tweede Kamer komt hard aan. Krol: 'Wij zijn het land met het mooiste pensioensysteem van de wereld en dat wordt nu door bijna alle partijen om zeep geholpen. En die ene partij die daar moedig tegen aan het strijden was, verliest nu de zetel in de Tweede Kamer.' Hij hoopt dat de twee overgebleven leden in de Eerste Kamer de strijd zullen voortzetten.

Of het vertrek van Den Haan het einde van 50Plus betekent, durft de oud-partijleider niet te zeggen. 'De partij is al een paar keer van heel hoog naar heel laag gegaan en andersom, dus dat weet ik niet.'

Modder gooien

'Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50Plus. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is', meldt Den Haan op Twitter.

Den Haan heeft vijf weken in de Tweede Kamer gezeten sinds de installatie. 'Dat was vijf weken modder gooien', aldus politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Volgens haar woordvoerder kan de fractievoorzitter niet anders dan opstappen, maar wil ze wel verder om voor de ouderen te blijven knokken. Dat wordt toch echt als zetelroof gezien in Den Haag.'

Ze sprak erover met Henk Krol, die de situatie 'diep triest' noemde. Hoewel hij de problemen voorzag en Den Haan hiervoor heeft proberen te waarschuwen, is hij verbaasd dat het zo snel is gegaan.

Spanningen

Volgens partijvoorzitter Jan Nagel is Den Haan zelf het probleem. Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning tussen de twee al hoog op, omdat Den Haan een ander standpunt over het pensioenstelsel erop nahield dan in het partijprogramma stond.

Afgelopen woensdag kwamen er nog vertrouwelijke rapporten naar buiten, waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. 'We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd', stond in een interne evaluatie van Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Nagel noemde het rapport 'bijna beledigend, vol onjuistheden'. Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dat zou zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen