Politiek7 mei '21 07:33

Vertrek Liane den Haan (50PLUS) verrast en schokt

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrek van Liane den Haan als fractievoorzitter van 50PLUS, waarbij ze haar Kamerzetel meeneemt, heeft heel wat losgemaakt in Den Haag. “Dieptriest' en 'onfatsoenlijk' zijn zomaar wat van de reacties.

Liane den Haan van 50PLUS in haar werkkamer, nadat zij bekend had gemaakt de partij te verlaten.
Liane den Haan van 50PLUS in haar werkkamer, nadat zij bekend had gemaakt de partij te verlaten. (ANP / REMKO DE WAAL)

Den Haan zei in een filmpje op Twitter dat het haar niet was gelukt om binnen 50PLUS haar doelstellingen te bereiken. Eerder bleek uit een uitgelekte evaluatie van de verkiezingscampagne van 50PLUS dat Den Haan en haar naaste medewerkers zeiden te zijn tegengewerkt en geïntimideerd.

Luister ook | Henk Krol: het doet me ontzettend veel pijn

Peter Kwint van de SP ziet toch ook nog een lichtpuntje: 'Het voordeel van deze afsplitsing is dat er in ieder geval niet nog meer fracties in de Kamer bijkomen. Deze fractie hadden we op zich al'. Voor SGP-voorman Kees van der Staay, die al heel wat jaartjes meegaat in de Kamer, was het de snelste afsplitsing na verkiezingen ooit.

Minder budget

Het kersverse DENK-Kamerlid Stephan van Baarle, kan zich nog goed herinneren hoe zijn partij zich afsplitste van de PvdA en doorging als eenmansfractie. Hij wijst op het probleem dat je na een afsplitsing minder budget krijgt. Met het geld kun je net 'een soort halve assistent' aannemen, dus dat maakt het heel moeilijk. Bovendien wordt je spreektijd gehalveerd van 4 naar 2 minuten.

Groep Den Haan

Met het vertrek van Den Haan verdwijnt 50PLUS uit de Tweede Kamer. Den Haan gaat verder als Groep Den Haan.

Luister terug | 50PLUS-lijsttrekker: 'We worden een bredere partij'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen