Politiek7 mei '21 09:05Aangepast op 7 mei '21 11:36

Benelux geeft Oekraïne steuntje in de rug

Auteur: BNR Webredactie

Minister Blok van Buitenlandse Zaken is vandaag – samen met zijn Benelux-collega’s - in Oekraïne om steun uit te spreken voor de soevereiniteit en de ‘territoriale integriteit’ van het land. Oekraïne heeft te maken met toenemende Russische dreiging. Blok spreekt vandaag onder meer met president Zelensky.

Minister Blok op werkbezoek in Oekraïne
Minister Blok op werkbezoek in Oekraïne (BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE)

Dat Nederland, België en Luxemburg met z'n drieën in Oekraïne zijn, heeft te maken met een traditie, zegt Blok. De Benelux-landen maken jaarlijks een gezamenlijke reis. De jarenlange samenwerking biedt volgens Blok een extra ondersteuning aan de boodschap die ze brengen. 'Oekraïne staat onder enorme Russische druk. Een deel van het land wordt beheerst door opstandelingen die door Rusland gesteund worden.'

Luister terug | G7-landen uiten kritiek op Rusland en China

De Benelux-delegatie was gisteren aan de frontlijn, waar volgens Blok sluipschutters actief zijn en nog regelmatig doden vallen. Omdat het land aan de rand van Europa ligt, is het ook van groot belang voor de stabiliteit van Europa en Nederland. En de Benelux mag klein zijn, onbetekenend is het niet, zegt Blok: 'Het gezamenlijk nationaal product van de drie Benelux-landen is net zo groot als van heel Rusland'. Daarnaast is Nederland in Oekraïne een van de grootste investeerders.

Hervormingen

Zelensky heeft belangrijke stappen gezet bij het hervormen van de rechtsstaat en het verminderen van de invloed van de oligarchen. De delegatie roept Zelensky op daarmee verder te gaan. Dat helpt enorm bij het ontwikkelen van de economie en ook om te laten zien dat Oekraïne een stevig land is. En dat biedt weer tegenwicht aan de Russische propaganda dat Oekraïne het niet alleen zou kunnen.

Provocaties

Blok sluit niet uit dat Rusland stappen zal zetten voor een annexatie. Nog maar heel recent bracht Rusland troepen naar de grens. Die troepen zijn teruggetrokken, maar het materieel staat er nog. Bovendien hebben de Russen een zeestraat gedeeltelijk afgesloten bij de Krim die een belangrijke toegang is voor een Oekraïense haven. Blok wil verder niet speculeren over een eventuele Russische inval of de Europese reactie daarop.

Luister ook | BNR Perestrojkast | #92 Perestrojkort: neem Poetin met een korreltje zout


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen