Politiek10 mei '21 15:08Aangepast op 10 mei '21 17:31

Kabinet stelt besluit versoepelingen uit

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan, zo melden bronnen in Den Haag. Het gaat om de tweede fase zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Aanstaande dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die op een persconferentie bekend. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic's.

Musea langer dicht

Wel is het al zeker dat musea en andere zogeheten doorstroomlocaties die zich binnen bevinden, langer dichtblijven. Zij mogen hun deuren nog niet openen, ook niet onder voorwaarde dat bezoekers een negatief testbewijs kunnen overhandigen, zo melden bronnen aan BNR.

'Minder getest'

Het kabinet vermoedt dat de kans groot is dat de verschillende versoepelingen door kunnen gaan, maar wil nog geen definitieve knoop doorhakken, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen. ‘We zien eindelijk de daling van de ziekenhuiscijfers langzaam gebeuren, maar ze houden toch nog even de vinger aan de pols. Ook doen ze dat omdat de afgelopen weken er flinke schommelingen waren in de besmettingscijfers.’ Ook daalt het gemiddelde aantal besmettingen per dag, maar dat heeft onder andere te maken met dat er minder getest wordt, is het vermoeden. ‘Het percentage positieve testen daalt niet, dus er lijkt minder getest te worden. Dus het is moeilijk te zeggen of er nog een opleving komt in de ziekenhuizen.’ Om dat mogelijke scenario af te wachten wordt een besluit over de versoepelingen nog even uitgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen