Politiek11 mei '21 17:14Aangepast op 12 mei '21 00:36

'Ruttes ideeën zijn een begin, maar gaan niet ver genoeg'

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag werd vandaag flink nagepraat over het Nieuwsuur-interview van Mark Rutte. Veel Tweede Kamerleden vinden de ideeën van de VVD-leider helemaal niet zo radicaal. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vertelt meer over de reacties in de wandelgangen.

Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging was in ieder geval niet onder de indruk van de standpunten van Rutte, die zij beschreef als 'slapjes' en 'zonder spierballen'.

Interessanter nog is de reactie van Sigrid Kaag (D66), aldus Van Groningen. 'Zij gaf aan dat ze de ideeën waarover Rutte gisteren in Nieuwsuur sprak 'al jaren' heeft. Hierbij benadrukte ze dat D66 de partij van de politieke vernieuwing is en dat de standpunten van Rutte over bestuurscultuur dan ook een opening zouden kunnen vormen voor verdere samenwerking.'

Meer overtuiging nodig

PvdA-leider Lilianne Ploumen liet weten dat ze de ideeën van Rutte niet ver genoeg vond gaan en Jesse Klaver kwam namens GroenLinks met een vergelijkbare reactie. 'Hij gaf aan dat de uitspraken van gisteren in Nieuwsuur een begin waren, maar dat er voor een eventuele samenwerking meer zou moeten gebeuren. Daar is dus nog wat overtuiging nodig', zegt Van Groningen.

Verschillende oppositiepartijen hebben aangegeven Rutte niet nogmaals aan het hoofd van een regering te willen zien. 'Een SP-lid vergeleek hem met het schip dat het Suez-kanaal lange tijd blokkeerde: je moet hem wegkrijgen, anders gaat die bestuurscultuur nooit open', meldt de politiek verslaggever.

Pieter Omtzigt

In de hoek van het CDA blijft het stil. Van Groningen: 'Achter de schermen klinken wel geluiden dat Ruttes voorstellen misschien niet radicaal genoeg zijn. Er ligt dan ook een manifest van CDA-lid Pieter Omtzigt met daarin tien punten voor het verbeteren van de bestuurscultuur. Als je wat Rutte gisteren bij Nieuwsuur heeft gezegd naast die tien punten legt, zijn er maar weinig overeenkomsten.'

Morgenochtend praten de politieke partijen verder tijdens een formatiedebat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen