Politiek13 mei '21 11:52Aangepast op 13 mei '21 12:07

Van Haga, Smolders en Ephraim uit Forum voor Democratie; Beginnen eigen fractie

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw ontstaat er een splitsing van Forum voor Democratie. Nog geen twee maanden na de verkiezingen stappen Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders uit de partij en beginnen een eigen fractie in de Kamer.

De scheiding is bekend gemaakt door Van Haga middels een tweet. Daarin vertelt het Kamerlid dat er de afgelopen tijd een 'verschil van inzicht' is ontstaan over de 'manier waarop politiek bedreven wordt in de partij'. Mede hierdoor verlaten de drie Kamerleden de partij, maar richten wel een zelfstandige fractie op.

Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim.
Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. (Peter Hilz )

Meningsverschillen

Dat er meningsverschillen binnen de fractie waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Lees ook | Baudet was ziek, liet zich niet testen

Van Haga zegt in het persbericht dat het oorspronkelijke verkiezingsprogramma van de partij die ze verlaten 'leidend' blijft bij hun nieuwe fractie. 'Het belang van alle Nederlanders staat nog steeds op de eerste plaats.'

Artikel gaat door onder de tweet

'Keuze staat hen vrij'

In een reactie zegt Forum voor Democratie de afsplitsing 'te betreuren', maar benadrukt dat het de eigen keuze is van onder meer Van Haga. 'Maar hun beslissing staat hen uiteraard vrij.' Wel wil de partij proberen om samen op te trekken met de Kamerleden die uit partij stappen. 'We zullen er alles aan doen om in de toekomst constructief met Van Haga, Ephraim en Smolders te blijven samenwerken.' Door het uittreden van Van Haga en consorten heeft Forum nog 5 zetels over in de Tweede Kamer.

Coronaklachten

De afscheiding wordt bekendgemaakt een dag nadat vermoedens ontstonden dat partijleider Thierry Baudet met coronagerelateerde klachten heeft gelopen. Na een 'wijnavondje' van Forum in de Tweede Kamer zijn verschillende aanwezigen positief getest op corona. Baudet kreeg ook klachten die duiden op het coronavirus, maar weigerde zich te laten testen op het virus.

De afgelopen tijd was er vaker kritiek binnen de partij op het handelen van onder meer Baudet en zijn volgelingen. Zo ontstond er rumoer nadat de partij een poster publiceerde in het kader van Bevrijdingsdag, waarop de partij suggereerde dat in 2020 de vrijheid in Nederland na 75 jaar is opgehouden. Onder meer FvD-senator Theo Hiddema en Van Haga distantieerde zich van de uiting.

Niet de eerste afsplitsing

Ook is dit niet de eerste afsplitsing van de partij. Inmiddels kent Forum voor Democratie sinds de oprichting drie partijen die uit Forum stammen. Zo splitste eerst mede-oprichter Henk Otten zich met enkele senatoren en regionale volksvertegenwoordigers af. Enkele maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar stapten ook Joost Eerdmans en Annabel Nanninga uit de partij. Zij richtten JA21 op, waarmee ze drie zetels in de Tweede Kamer kregen. De nieuwe fractie van Van Haga, die ongeveer evenveel stemmen kreeg als Baudet bij de verkiezingen, betekent de derde afsplitsing van Forum.

Lees ook | Baudet zoekt heil in splitsing FvD

Artikel gaat door onder de tweet

Coronaverzet

Forum concentreerde zich het afgelopen jaar op het verzet tegen de coronamaatregelen. De Kamerleden weigeren in het Kamergebouw mondkapjes te dragen en houden geen afstand. Kamermedewerkers hebben zich beklaagd over het gedrag van de FVD'ers, liet een woordvoerster van de Kamer eerder weten, zonder in details te treden.

Met deze breuk zitten er nu achttien partijen in de Tweede Kamer. Vorige week verliet Liane den Haan 50PLUS na een langdurige ruzie. Maar die partij zat maar met een zetel in de Kamer.

Hans Smolders

Hans Smolders stopt ook met zijn werk voor Forum voor Democratie in Provinciale Staten (PS) in Brabant. Hij gaat daar ook niet als eenmansfractie verder. De zetel van Smolders blijft leeg, meldt Omroep Brabant. Enkele maanden geleden zei Smolders tegen BNR de dubbele functies te willen combineren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen