Politiek13 mei '21 12:54Aangepast op 13 mei '21 14:19

Van Haga: 'We zijn er verdrietig over'

Auteur: BNR Webredactie

Wybren van Haga is 'verdrietig' over het besluit om zich af te splitsen van de partij. Van Haga zegt in gesprek met BNR nog geen verdere plannen te hebben, ook niet over het eventueel aansluiten bij JA21 van Joost Eerdmans, die zich ook al eerder van de afsplitste. 'We gaan als vrienden uit elkaar', aldus Van Haga.

Donderdagochtend maakte Van Haga bekend dat hij, Hans Smolders en Olaf Ephraim zich afsplitsen van Forum voor Democratie en alleen verder gaan.

Een van de aanleidingen voor de breuk is de poster van Forum voor Democratie, waarin een vergelijking werd getrokken tussen de coronamaatregelen en de Tweede Wereldoorlog. 'Dat was een brug te ver', zegt Van Haga.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp, Thierry Baudet (FvD) en Wybren van Haga (FvD)
Kamervoorzitter Vera Bergkamp, Thierry Baudet (FvD) en Wybren van Haga (FvD) (ANP, Bart Maat)

Lees ook | Hiddema over poster Forum: smakeloos en heel stom

Van Haga haalde 240.000 voorkeursstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, bijna net zoveel als partijleider Baudet.

Enjoy the ride

Er was ook een verschil van inzicht over politiek bedrijven, zegt Van Haga, verwijzend naar een recent essay van FvD-leider Baudet, die schrijft dat hij altijd taboes zal doorbreken en nooit sorry zal zeggen:

'Daarom ga ik steeds weer de ophef aan. Daarom “is er altijd wat” rond FvD. Daarom is het vaak niet “leuk”, niet “prettig”: precies dát is ons werk. Onze baan. Alleen dán doen we iets dat betekenis heeft. Dus FvD zal ophef zijn - of zal niet zijn. Enjoy the ride.'

Er was geen discussie mogelijk over de inhoud van het essay. 'Het was aansluiten of niet', aldus Van Haga tegenover het ANP. In die dagen erna werd het duidelijk dat hij de partij zou gaan verlaten, zegt Van Haga. 'Voor veel mensen kan het essay een brug te ver zijn.'

Fractiegenoten Hans Smolders en Olaf Ephraim verlaten nog geen twee maanden na de verkiezingen de FVD-fractie samen met Van Haga. Ze willen met het FVD-partijprogramma verder gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen