Politiek14 mei '21 12:42Aangepast op 14 mei '21 17:56

Mariëtte Hamer: Ingewikkelde opdracht

Auteur: BNR Webredactie

Een ingewikkelde opdracht. Zo noemt Mariette Hamer - de nieuwe informateur - de kabinetsformatie. Maar ze is redelijk optimistisch over een snel herstelplan uit de coronacrisis. Aanstaande maandag en dinsdag spreekt de SER-voorzitter alle fractievoorzitters. Vanmiddag gaf Hamer een persconferentie in de Tweede Kamer.

Informateur Mariëtte Hamer gaf om 14.00 uur een persconferentie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, met een korte toelichting op haar werkzaamheden. 'Soms is het nodig dat iets even ontploft, dan kun je daarna weer makkelijker verder. Maar ik denk dat het na twee maanden ontploffingen wel weer tijd is om met de inhoud aan de slag te gaan. We zitten in een situatie waarin dat ook niet kan wachten; we zitten met zijn allen nog in een grote crisis.'

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt oud-informateur Herman Tjeenk Willink in de Stadhouderskamer.
Informateur Mariëtte Hamer ontvangt oud-informateur Herman Tjeenk Willink in de Stadhouderskamer. (ANP SEM VAN DER WAL)

Om 12.00 uur ontving Hamer al de vorige informateur, Herman Tjeenk Willink, in de Stadhouderskamer. Hamer moet onderzoeken of er al stappen zijn te zetten om de politieke cultuur te vernieuwen en een economisch herstelplan in elkaar te zetten.

Deze formatie is wel lastig, omdat je middenin een coronacrisis zit, zei econoom en bestuurskundige Wimar Bolhuis vanochtend in De Ochtendspits. Maar het grote voordeel is dat iedereen ervan doordrongen is dat het nu wel moet gebeuren. Hij denkt dan ook dat het wel gaat lukken met de formatie. De centrale vraag van het herstelplan wordt hoe we op de korte termijn uit de crisis komen èn hoe de Nederlandse economie op de lange termijn versterkt kan worden.

Gemeenschappelijke thema's

In de verschillende verkiezingsprogramma's ziet Bolhuis drie dingen duidelijk terugkomen: hervorming van de arbeidsmarkt, hervorming van het belastingstelsel en investering in klimaattransitie en woningbouw. Alle partijen willen daar geld voor uittrekken. 'Een hele sterke basis om met elkaar een herstelplan te maken'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen