Politiek14 mei '21 06:45Aangepast op 15 mei '21 00:17

'Britten houden zich niet aan Brexit-protocol'

Auteur: BNR Webredactie

Het Verenigd Koninkrijk komt de afspraken uit het Brexit-protocol ‘Noord-Ierland & Ierland’ niet na. De grens tussen de twee gebieden zou volgens de afspraken streng worden gecontroleerd, maar dit gebeurt niet. Ook hebben de Britten de overgangsperiode voor deze grenscontroles eenzijdig uitgesteld tot 1 oktober. Dit zorgt voor nieuwe fricties tussen het VK en Brussel, zegt EU-correspondent Stefan de Vries.

De Britten zeggen dat het protocol niet werkbaar is. Het zou leiden tot lege supermarkt schappen, lange wachtrijen en meer bureaucratie. Het VK wilt nieuwe, beter uitvoerbare afspraken maken met Brussel. ‘De EU is heel duidelijk tegen de Britten. Eigen schuld, dikke bult’. De Europese Commissie heeft al aangeven dat het boetes gaat opleggen als de Britten de regels nog langer zullen schenden.

Bron: Anthony Becket Pexels
Bron: Anthony Becket Pexels

Een makkelijke oplossing voor de Britten zou het aanpassen van hun standaarden aan die van Europa zijn. ‘Dit zou bijna alle problemen oplossen, maar zorgt voor veel weerstand vanuit de Engelse politiek’, zegt de Vries. Deze aanpassing zou er namelijk voor zorgen dat het ‘take back controle principe’ waar de Brexit voor was bedoeld, komt te vervallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen