Politiek18 mei '21 17:54

D66 wil kabinet voor de zomer; CDA sluit regeringsdeelname niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Voor de zomer moet er een kabinet zijn, dat is de wens van D66-leider Sigrid Kaag. Het kabinet zou dan wel op hoofdlijnen gevormd moeten worden. Het liefst ziet de leider van D66 dat haar partij samen met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks een regering gaat vormen, zei ze na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer.

Of het ook werkelijk zover komt dat er een nieuw kabinet komt voor de zomer, is nog maar de vraag. 'We hopen dat onze ambitie gedeeld wordt en dat er voor de zomer een nieuw kabinet kan komen. Dat is onze inzet, met een regeerakkoord op hoofdlijnen. (...) Als er partijen zijn die zich daar in kunnen vinden, dan kunnen we het met z'n allen inhoudelijk stevig en spannend maken', aldus Kaag. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen ziet dat de kans erg klein is dat er voor die tijd een nieuwe regering gepresenteerd kan worden. 'Volgens mij gaat dat niet lukken, maar ze zijn ook bezig met een herstelplan als een soort eerste aanzet voor dat 'regeerakkoordje'. Dus wie weet kunnen ze daar nog wat mee bereiken. Dat is ook wat Hamer wil bereiken', volgens Van Leeuwen.

Hoekstra zet de deur open

Nadat het CDA de boot eerder afhield, lijkt de deur nu meer open te staan voor regeringsdeelname. Dat klonk uit de woorden van CDA-leider Wopke Hoekstra na zijn bezoek aan Hamer. Hij vindt dat bij de formatie wel een brede groep partijen betrokken moet worden. Hij noemt niet alleen de PvdA en GroenLinks maar ook de ChristenUnie, SGP, JA21 en SP als mogelijke partners. 'We maken dat (regeringsdeelname, red.) afhankelijk van met wie we het gaan doen en over welke onderwerpen', zo zei Hoekstra.

D66-leider Sigrid Kaag
D66-leider Sigrid Kaag (Thomas van Groningen. BNR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen