Politiek17 mei '21 08:21

Mariëtte Hamer start vandaag formatie

Auteur: BNR Webredactie

Mariëtte Hamer begint vandaag aan haar monsterklus als informateur en ontvangt maar liefst negen fractievoorzitters in de stadhouderskamer. Tegelijkertijd beslist het kabinet rond het middag uur waarschijnlijk dat de tweede stap van de versoepelingen door kan gaan. 'Hamer wil niet alleen met politici praten over het herstelplan', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

(Flickr / Bas Bogers)

Luister terug | Mariette Hamer: ingewikkelde opdracht

Hamer hanteert dezelfde volgorde als haar voorganger Herman Tjeenk Willink, van klein naar groot. Op de rol staan gesprekken met Sylvana Simons, Kees van der Staaij, Joost Eerdmans, Caroline van der Plas, Farid Azarkan, Liane den Haan, Wybren van Haga, Laurens Dassen en als laatste Thierry Baudet. Morgen ontvangt Hamer de grotere acht fracties.

Luister terug | Kabinet besluit vandaag verdere versoepeling

'Dat wordt een beetje de strategie', zegt Van Groningen, 'Ze wil eerst een plan opstellen, en dan kunnen later partijen eigenlijk een soort van intekenen op dat plan. Dat lijkt een beetje een omgekeerde formatie: je zou ook kunnen zeggen ik ga eens kijken welke partijen de meeste raakvlakken hebben en wie bereid is om concessies te doen op bepaalde onderwerpen en daar dan mee te gaan formeren. Dat doet ze dus anders.'

Luister terug | Nieuwe informateur Hamer volgende week aan de slag

Hamer wil ook werken aan een corona-herstelplan, dat moet dan al snel komen. Dat moet ook wel, want als voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) was zij juist degene die opriep tot haast, zegt Van Groningen die Hamer vorige week sprak. Toen zei Hamer niet alleen met politici te praten over het herstel, maar ook met jongeren en de getroffen sectoren.

De Kamer heeft weliswaar een deadline gegeven voor begin juni, maar Hamer heeft ook gezegd dat het wel even kan duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen