Politiek20 mei '21 17:19

'VVD en CDA bijten door de zure appel'

Auteur: BNR Webredactie

Dat de VVD niet meer wil samenwerken met Forum voor Democratie in Brabant, heeft alles te maken met de 'landelijke ruk naar links' waar de liberalen op uit zouden zijn. Dat zegt FvD-leider Baudet. De rechtse coalitie in Brabant spat uit elkaar nu zowel de VVD als het CDA het vertrouwen in coalitiepartner Forum voor Democratie heeft opgezegd.

Image
(Flickr / Roel Wijnants)

Luister terug | Van Haga, Smolders en Ephraim uit Forum

De aanleiding voor de breuk was het vertrek van FvD-Statenlid Hans Smolders, die ook uit de landelijke fractie van de partij stapte. Maar volgens de VVD ging daar al een groot aantal incidenten rond Forum aan vooraf. 'Binnen het CDA was veel verzet tegen de coalitie, er was al veel ruzie over intern, en toen de VVD de stekker eruit trok, volgde het CDA. Het CDA speelt geen heldenrol hier', zegt Forum-watcher Chris Aalbers.

Luister terug | FVD Noord Brabant valt uiteen

De VVD zegde het vertrouwen donderdag als eerste op. Voor deze partij was de aanleiding het vertrek van FVD'er Hans Smolders uit de provinciale politiek. Smolders stapte over naar de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij onlangs samen met onder anderen Wybren van Haga zich van Forum afsplitste voor een nieuwe driemansfractie.

Met Smolders' vertrek was voor de VVD de maat vol. 'Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen', laat de partij donderdag weten in een persbericht.

Het CDA kwam vervolgens met een soortgelijke verklaring. 'Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten', aldus de christendemocraten. 'Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.'

Volgens Aalbers hebben VVD en CDA vandaag door de zure appel gebeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen