Politiek25 mei '21 08:06

Vliegtuigkaping Belarus verenigt EU-leiders

Auteur: BNR Webredactie

In de nasleep van de vliegtuigkaping afgelopen zondag willen meerdere Europese leiders dat er harde sancties komen tegen Belarus. Maar de grote vraag: blijft het bij spierballentaal of laat de EU ook echt haar spierballen zien?

Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel voorafgaand aan een buitengewone EU-top.
Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel voorafgaand aan een buitengewone EU-top. (ANP, JONAS ROOSENS )

De EU-leiders zijn 'echt helemaal klaar' met het regime in Belarus. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel. Door die eensgezindheid waren de EU-leiders het volgens hem ongekend snel eens over een gezamenlijk optreden tegen Minsk, in reactie op de kaping van een passerend vliegtuig om de meereizende Belarussische dissident Roman Protasevitsj en zijn vriendin op te pakken

Luister ook | EU vraagt vliegmaatschappijen luchtruim Belarus te mijden

'Eenheid voor de bühne'

De eensgezindheid bij de EU-leiders kwam er ongekend snel, zag ook EU-correspondent Stefan de Vries. 'Het is de tweede keer in amper twee weken dat de leiders moeten reageren op iets dat buiten de EU gebeurt. Hongarije ging vorige week bij de veroordeling van de conflicten tussen Israël en Gaza zijn eigen weg, maar vannacht was er wel eensgezindheid.' Toch is de eenheid er tot nog toe alleen voor het publiek, volgens De Vries.

Worden sancties wel gevoeld?

De sancties die worden ingevoerd moeten onder meer de Belarussische luchtvaart en economie raken. Al moeten de sancties nog wel bekrachtigd worden. 'Het moet nog juridische en politiek dichtgetimmerd worden. Duitsland en Frankrijk hebben flinke zakelijke belangen in Belarus. Ook komt er nog een vergadering van de minister van Buitenlandse Zaken om de precieze details te regelen. De vraag is of de eenheid overeind blijft.' Daarnaast is de vraag er of de sancties die de EU wil invoeren, wel gevoeld worden door het regime van Loekasjenko. 'Er zijn al jaren sancties tegen hem en zijn land. Hij lijkt toch niet onder de indruk te zijn van het Brussische gekrakeel', aldus De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen