Politiek26 mei '21 12:29

Eerste Kamer stemt in met quarantaineplicht en verplichte toegangstesten

Auteur: BNR Webredactie

De quarantaineplicht en de wet om toegangstesten in te voeren zijn door de Eerste Kamer. Tot diep na middernacht werd daar vergaderd. En 50 kilometer verderop overlegden de burgemeesters van de veiligheidsregio's over hoe corona deze zomer aangepakt moet worden.

Image

Politiek verslaggever Thomas van Groningen: 'Door middel van de toegangstesten wil het kabinet meer mogelijk maken dan volgens de huidige situatie eigenlijk kan. Met verplichte toegangstesten kunnen meer mensen worden toegelaten dan de huidige maatregelen voorschrijven.' Zo wordt het organiseren van grote festivals deze zomer mogelijk gemaakt.

Luister terug | Gaat agententekort evenementen nekken?

De quarantaineplicht gaat over de periode na een bezoek aan een risicogebied. 'Hou je je niet aan het aantal dagen dat je in quarantaine moet, kun je een boete krijgen van 435 euro. Ook kan worden gecontroleerd of mensen wel echt thuis zijn gedurende deze periode', zegt Van Groningen.

Veiligheidsberaad

Dinsdag overlegde het demissionair kabinet met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Hier ging het over de volgende stap van het openingsplan: het openstellen van binnenlocaties per 9 juni. Restaurants, bioscopen en theaters zouden dan weer een maximaal aantal bezoeker binnen mogen ontvangen. Ook café's zouden tegen die tijd weer open kunnen; als het aan de meeste burgemeesters ligt zelfs een paar dagen eerder dan de afgesproken datum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen