Politiek2 jun '21 11:34

'Hoekstra speelt hard to get'

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag neemt de spanning omtrent de formatie toe. CDA-leider Wopke Hoekstra ziet een samenwerking met linkse partijen niet zitten, Sigrid Kaag van D66 juist wel. Zondag moet een eerste plan op tafel liggen, maar het is nog maar de vraag of dat gaat lukken, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

( ANP MARCO DE SWART)

Aankomende zondag komt informateur Mariëtte Hamer met haar verslag over de afgelopen periode. 'De ChristenUnie komt weer in beeld, net als de combinatie van GroenLinks en Partij van de Arbeid. CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers gaf eerder aan niet te willen samenwerken met Mark Rutte aan het hoofd van een nieuw kabinet, maar is daar inmiddels op teruggekomen', zegt Van Leeuwen.

Andere middenklasse

Wopke Hoekstra gaf gisteren aan dat het CDA een coalitie op links niet ziet zitten. Volgens Van Leeuwen speelt de partijleider daarmee 'hard to get'. 'Als Hamer zegt dat hij toch met links aan tafel moet, zal hij daar het uiterste uit moeten slepen. De verschillen tussen de partijen zijn inderdaad groot. Iedereen is het erover eens dat de middenklasse het de afgelopen jaren zwaar heeft gehad, maar de middenklasse van Hoekstra is een andere dan die van de linkse partijen.'

Tot nu toe heeft Sigrid Kaag van D66 de leiding genomen in het formatieproces. 'Zij wil een kabinet met PvdA en GroenLinks. Dat ligt nu op tafel, maar het is nog niet gezegd dat ze haar zin gaat krijgen. Hoewel Rutte de afgelopen tijd erg verzwakt was wegens de vertrouwenscrisis, begint dat ook een beetje naar de achtergrond te verdwijnen', weet de politiek verslaggever.

Luister terug | Hamer wil volgende week kijken 'wie met wie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen