Politiek3 jun '21 07:31Aangepast op 3 jun '21 14:09

Israëlische oppositie vormt op valreep regering

Auteur: BNR Webredactie

Vannacht verstreek in Israël de deadline voor de oppositie om met een formatie te komen. Het lukte oppositieleider Yair Lapid op de valreep om een regering te vormen, en wel met een bijzondere constructie: hij gaat het premierschap delen met Naftali Bennett. De eerste twee jaar is Bennett aan de beurt, waarna Lapid het stokje over mag nemen.

Iets meer dan een half uur voor middernacht liet Lapid weten dat het was gelukt. 'Een radicale moslimpartij die in een regering stapt die de eerste twee jaar zal worden geleid door een Joods-nationalistische politicus: het was een historische avond', zegt Israël-correspondent Ralph Dekkers.

Het probleem is dat de formatie zeer instabiel zal blijken. Dekkers: 'De eerste horde is al over een week, omdat huidige premier Benjamin Netanyahu voor de installatie van de nieuwe regering nog de tijd heeft om twijfelende parlementsleden aan de rechterzijde over te halen om tegen te stemmen. En die zijn er.'

Rol van Netanyahu

Hoewel Netanyahu van het toneel lijkt verdwenen, zou hij op deze manier automatisch weer in beeld verschijnen. 'Als de installatie van de nieuwe regering wordt tegengehouden, krijgt het Israëlische parlement het mandaat om uit haar midden een formatie te vormen. Lukt dat niet, dan volgen de vijfde verkiezingen in drie jaar tijd', weet de correspondent.

Niet alleen Netanyahu, maar ook de partij van Bennett is woedend. De emoties lopen hoog op en de komende dagen wordt gevreesd voor politiek geweld.

Luister terug | Netanyahu buitenspel gezet in Israël

Anti-Netanyahu-kamp wil snel af van parlementsvoorzitter

Politieke tegenstanders van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu willen af van parlementsvoorzitter Yariv Levin, een partijgenoot van de minister-president. Ze vrezen volgens Israëlische media dat Levin gaat proberen om de vertrouwensstemming in het parlement te vertragen over de vorming van een regeringscoalitie zonder Netanyahu.

De acht partijen van die coalitie hebben gevraagd om een stemming over de positie van de parlementsvoorzitter. Ze schuiven voormalig politiechef van Jeruzalem Mickey Levy naar voren om hem te vervangen, schrijft nieuwssite Times of Israël. Levy behoort tot de Toekomstpartij van oppositieleider Yair Lapid.

Het anti-Netanyahu-kamp in het parlement slaagde er woensdag in een coalitie te vormen. Die moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement, waar het beschikt over een minimale meerderheid van 61 van de 120 zetels. Dat betekent dat een enkele overloper de nieuwe coalitie al ernstig in de problemen kan brengen.

Lapid en zijn medestanders willen hun regering daarom zo snel mogelijk goedgekeurd krijgen. Uitstel geeft Netanyahu en zijn bondgenoten de mogelijkheid om druk uit te oefenen op rechtse parlementariërs die twijfelen over de samenwerking met partijen waar ze ideologisch weinig mee gemeen hebben. De stemming over de positie van Levin wordt verwacht op maandag, schrijft Haaretz.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen