Politiek10 jun '21 19:46Aangepast op 10 jun '21 21:02

Omtzigt-memo vernietigend voor CDA

Auteur: BNR Webredactie

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt haalt hard uit naar zijn eigen partij. Dat blijkt uit een 76 pagina's tellend vertrouwelijk document van Omtzigt aan de Commissie Spies die de interne lijsttrekkersverkiezing onderzoekt en dat in handen is gekomen van De Limburger.

Image
(ANP Bart Maat)

Zwartgemaakt

'Psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel.' Het zijn zomaar enkele termen die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over zichzelf teruglas in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden. Dat schrijft Omtzigt in een vertrouwelijk memo aan de commissie, Omtzigt citeert onder andere meerdere partijgenoten die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilden.

'Het zijn stevige beschuldigingen', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen, 'De commissie Spies heeft blijkbaar aan Omtzigt gevraagd waar het mis is gegaan. Hij zegt dat zijn campagne flink is tegengewerkt'.

Tegengewerkt

Zo beweert Omtzigt dat er op het partijbureau in de 'war room' Hitlersnorretjes op de posters met zijn foto zijn getekend en dat posters zelfs zouden zijn verbrand. 'Hij zegt ook dat hij zich onveilig voelt in de partij', zegt Van Groningen die over het lekken van het document zegt dat het erop lijkt dat 'iemand het CDA instabiel wil maken'.

Want dat is natuurlijk het netto-effect van deze affaire: het CDA zal in toenemende mate gezien worden als een instabiele formatiepartner. 'Hij is er vier maanden even niet, maar hij moet wel terugkeren. De verwachting is wel dat hij terugkeert, maar kan dat nog hierna? De stabiliteit lijkt weg bij het CDA. Omtzigt is straks wel een onzekere factor.'

Ook claimt Omtzigt dat er door drie personen één miljoen euro aan de partij is gedoneerd en dat deze gift niet is gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ten slotte zegt hij dat hem het lijsttrekkerschap was beloofd in geval De Jonge zou uitvallen.

Gepasseerd als lijsttrekker

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is 'op onheuse wijze gepasseerd als lijsttrekker' van zijn partij. Dat schrijft de christendemocraat zelf in een document over de verkiezingscampagne en zijn eigen rol in het CDA. De voormalig partijvoorzitter van het CDA had Omtzigt beloofd dat hij lijsttrekker zou worden in plaats van Hugo de Jonge, als die het lijsttrekkerschap zou neerleggen.

Toen De Jonge inderdaad stopte, werd niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt heeft naar eigen zeggen onder druk 'toegegeven', en is hierover achteraf teleurgesteld. 'Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in', schrijft hij in het document

Het memo zou deel moeten uitmaken van het onderzoek naar de verkiezingscampagne en kwam donderdag op straat te liggen. Omtzigt vertelt daarin over CDA'ers die hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken.

Nadat De Jonge intern had aangekondigd dat hij inderdaad zijn lijsttrekkerschap zou neerleggen, heeft Omtzigt met twee leden van het partijbestuur gesproken, onder wie voorzitter Rutger Ploum. 'Ik herinner hen onder meer aan de afspraak met Rutger, namelijk dat ik lijsttrekker zou worden als Hugo onverhoopt uit zou vallen', zegt Omtzigt. Maar het bestuur vroeg toch Hoekstra. Omtzigt heeft naar zijn zeggen niet de tijd gekregen om hierop goed te reageren. Hij werd onder druk gezet toen hij met zijn vrouw wilde overleggen.

Pijnlijk

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vond het 'pijnlijk' om in de onlangs vrijgegeven notulen van de ministerraad te lezen dat niet één bewindspersoon van zijn eigen partij zijn inspanningen voor slachtoffers van de toeslagenaffaire serieus nam. Hij schrijft dat in een document over de voor de christendemocraten teleurstellend verlopen verkiezingscampagne, en over zijn eigen rol in het CDA. Het document werd door GeenStijl online gezet.

Lees hier het volledige document

Document: 5b205fccb9_bomtzigt_via_geenstijl.pdf

Omtzigt spreekt van een 'ontluisterend beeld', omdat ook niemand zich leek te bekommeren om het lot van de gedupeerde ouders. 'Bij mij is daar iets geknapt', schrijft hij. En verderop: 'op een gegeven moment was ik overigens gewoon bang voor weer telefoontjes als ik Kamervragen gesteld had over de zaak, maar het moest gewoon.'

Ook als in december het vernietigende rapport verschijnt van een parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van CDA'er Chris van Dam, voelt Omtzigt zich nog altijd niet serieus genomen. 'Meerdere ministers wilden mij vertellen wat ik van het rapport moet vinden', schrijft hij. Dat gebeurde volgens hem tijdens een overleg tussen Kamerleden en bewindslieden van het CDA. 'Wat een desillusie, en dat van mijn eigen partijgenoten!'

Omtzigt protesteerde opnieuw toen kort daarop tijdens een sessie in het Catshuis besloten werd alle gedupeerden 30.000 euro te geven. Hij was daar tegen, omdat hij wist dat veel ouders veel minder schade hadden geleden. 'Ik vind dat niet te verantwoorden richting de belastingbetalers', aldus Omtzigt. 'Deze regeling was overduidelijk bedacht door ministers die niet wisten hoe het zat maar een statement wilden maken.'

CDA-lijsttrekker en minister van Financiën Wopke Hoekstra luisterde volgens Omtzigt niet. 'Voor mij was het duidelijk: op het terrein waarvan ik alles wist, was mijn expertise niet van belang. En als nummer 2 had ik geen rugdekking van de nummer 1 op het belangrijkste dossier waar ik aan gewerkt had', concludeert Omtzigt. Hij noemt de regeling overigens 'illegaal', omdat de ministerraad dat besluit had moeten nemen, niet het selecte gezelschap dat bijeen was in het Catshuis.

Het CDA houdt de gelederen gesloten en reageert niet op de berichten over een vernietigend memo dat Kamerlid Pieter Omtzigt zou hebben gedeeld met de commissie die de teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt.

'CDA Onwaardig'

Interim-voorzitter Marnix van Rij van het CDA neemt 'met kracht' afstand van scheldpartijen aan het adres van Kamerlid Pieter Omtzigt in appberichten die onderling verstuurd zouden zijn door leden van zijn partij. Hij noemt die passages in een serie tweets 'CDA onwaardig'.

Van Rij benadrukt dat de parlementariër, die momenteel ziek thuis zit, dat stuk 'op persoonlijke titel' heeft gemaakt. 'Niemand van de CDA-top heeft dit document eerder ontvangen dan na de publicatie van deze middag', meldt hij. Op de inhoud gaat hij verder niet in.

Jongerenclub CDJA zegt te schrikken van de 'berichtgeving en de bevindingen omtrent Pieter Omtzigt'. De jonge christendemocraten benadrukken dat de eenheid moet terugkeren in het CDA, ook om weer een brede volkspartij te worden. 'Iedereen die daar een bijdrage aan wil leveren is wat ons betreft nodig en welkom', aldus het CDJA op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen