Politiek11 jun '21 10:48Aangepast op 11 jun '21 13:04

Hoekstra wil snel actie na memo Omtzigt

Auteur: BNR Webredactie

De notitie van Pieter Omtzigt is 'heel vervelend en echt beschadigend' en roept veel vragen op, zegt CDA-leider Wopke Hoekstra. Hij belooft dat de kwestie binnen de partij zal worden besproken en opgelost.

Image
(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

'Moeilijke fase'

Hoekstra erkent dat zijn partij in een 'niet makkelijke fase' zit. Hij ontkent overigens dat sponsoren invloed hebben gehad op het verkiezingsprogramma van het CDA. Alles is volgens de regels gegaan, zegt hij.

Luister ook | Topambtenaren zwegen over memo toeslagenschandaal

Persoonlijke verhaal Omtzigt

De Limburger kwam gisteravond naar buiten met een gelekte memo die Omtzigt had opgesteld voor de Commissie Spies die de interne lijsttrekkersverkiezing onderzoekt. In het vertrouwelijke document uit Omtzigt een aantal stevige beschuldigingen en beweert hij te zijn tegengewerkt tijdens de campagne. 'Het is echt het persoonlijke verhaal van Pieter Omtzigt, een emotioneel verhaal over hoe de laatste jaren heeft ervaren', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Luister ook | Omtzigt-memo vernietigend voor CDA

Zwartgemaakt, tegengewerkt en lijsttrekkerschap

In het document worden meerdere screenshots uit appgroepen aangehaald waarin Omtzigt wordt uitgescholden. 'Psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel', zijn termen die Omtzigt over zichzelf terug las in de communicatie tussen CDA'ers. Ook de strijd om het lijsttrekkerschap komt voorbij. Omtzigt zegt dat hem beloofd was dat hij Hugo de Jonge zou opvolgen in het geval dat hij onverhoopt uit zou vallen. Toen de Jonge toch bedankte, werd opeens Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt zegt zelf onder druk te hebben toegegeven.

Formatie

Van Leeuwen denkt niet dat de onrust binnen de partij goed is voor de formatie. 'We zitten al met Hoekstra die moeilijk in beweging komt en de vraag of het CDA wel in een kabinet met Rutte moet gaan zitten. Omtzigt is daar geen voorstander van. Dat heeft hij in deze memo ook weer laten weten. Voor een formatie heb je een stabiele partij nodig. Het CDA is samen met de VVD en D66 onderdeel van het 'motorblok.'

Journalist Hans Goossen van De Limburger kreeg de memo van Omtzigt gistermiddag toegespeeld, vertelt hij in BNR BREEKT. Hij ging meteen met een paar collega's aan de slag om de 76 pagina's en bijlagen door te spitten. Naarmate het stuk vorderde, werden de details steeds saillanter. Wat Goossens het meest trof was de tragiek te zien van iemand die verknocht is aan zijn partij zich langzaam aan de kant gezet voelt en zich niet meer veilig voelt. Hij wacht tot iemand over zijn persoon heenstapt en naar de inhoud gaat kijken, maar dat gebeurt niet.

Omtzigt zelf?

Veel mensen denken dat Omtzigt zijn stuk zelf heeft gelekt. Maar Goossens heeft Omtzigt nog geappt met de vraag of die nog wilde reageren, waarop die vroeg of de journalist alsjeblieft wilde wachten met publiceren. Toen Goossens zei dat dat niet de bedoeling was, werd het gesprek beëindigd. Over hoe het stuk dan wel op de redactie van De Limburger kwam, wil Goossens geen mededelingen doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen