
Omtzigt zit momenteel thuis met een burn-out en wordt in de Tweede Kamer vervangen door CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. Toch wil hij na zijn herstel terugkeren in de Kamer, maar dan als onafhankelijk Kamerlid. Hoe de rest van zijn politieke toekomst eruit zal zien, is nog onbekend, schrijft Omtzigt. 'Ik heb verder nog geen enkel besluit genomen over hoe ik mijn politieke toekomst ga vormgeven en zal daar pas over besluiten wanneer ik volledig ben hersteld.'
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) June 12, 2021
Verder zegt Omtzigt dat hij zich de komende tijd stil gaat houden. 'Ik geef geen interviews en zal echt rust nemen.' Ook bedank hij alle CDA'ers met wie hij achttien jaar lang heeft mogen samenwerken. Omtzigt meldt verder dat hij gesprekken heeft gevoerd met Marnix van Rij, interim-CDA-voorzitter en Ank Bijleveld, minister van Defensie 'om tot een andere oplossing te komen'. Duidelijk is dus dat dat niet gelukt is.
Reactie CDA-top
Fractieleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij reageren op Twitter op het vertrek van Omtzigt als volgt: 'Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.' Volgens hen is er lange tijd gesproken met elkaar om tot een andere uitkomst te komen. Zo hadden zij gehoopt om samen met Omtzigt 'vanuit onze gemeenschappelijke Christen-Democratische overtuigingen de inhoudelijke discussies' op te pakken.
Minder opties aan de formatietafel
Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen hing het vertrek van Omtzigt bij het CDA al sinds het uitlekken van de nota in de lucht. Doordat Omtzigt straks als onafhankelijk Kamerlid terug zal keren in de Kamer, verliest het CDA ook een zetel en dat heeft gevolgen voor de formatie, volgens Van Groningen. 'Het CDA zakt van 15 naar 14 zetels. Dat betekent dat een aantal varianten die in de formatie besproken werden geen zin meer hebben. Denk aan VVD, D66, CDA en Volt of JA21. Beide varianten kwamen uit op 76 zetels, maar nu zijn dat er nog maar 75 en dus is er geen meerderheid. Deze varianten werden ook door Rutte en Hoekstra genoemd tijdens de formatie.'
Ontevredenheid bestond al langer
De ontevredenheid rondom Omtzigt en alle scheldkanonnades richting hem komen niet uit de lucht vallen, stelde CDA-kenner Pieter Gerrit Kroeger in BNR The Friday Move. Ook 'alle zorgen en kritische kanttekeningen' die Omtzigt uitte in zijn gelekte memo naar de commisie-Spies, die onderzoek doet naar de lijsttrekkersverkiezing van het CDA, waren al eerder geuit, volgens Kroeger.
Zo vertelt de CDA-kenner: 'Heel veel van Omtzigts zorgen en kritische kanttekeningen bij ontwikkelingen in het CDA in de loop der jaren waren allang bekend. Dat heeft hij ook in interviews gezegd.' Ook verwijst Kroeger naar zijn boek 'Tand des Tijds', waarin ook beschreven staat dat Omtzigt door 'veel mensen, niet alleen in het CDA, een heel lastige en eigenwijze vent wordt gevonden'.
Luister ook | Rutte: Crisis binnen het CDA heeft geen gevolgen voor de formatie
Tekst gaat door onder de video
In screenshots die Omtzigt deelde in zijn 72-pagina's tellende memo werd hij door andere CDA'ers onder meer 'teringhond' en 'psychopaat' genoemd. Ook dat is volgens Kroeger niks nieuws. 'Dit is eerlijk gezegd helemaal niet ongebruikelijk in de politiek en ook niet in Nederland. Het gebeurt in andere landen net zo goed. Er wordt in de politiek, in de Kamer en in de partijbesturen soms heel fors taalgebruik gehanteerd.
Luister ook | CDA wil niets kwijt over uitgelekte notitie