Politiek12 jun '21 16:24

Wat voor impact het CDA-vertrek van Omtzigt heeft op de formatie

Auteur: BNR Webredactie

Door het vertrek van Pieter Omtzigt bij het CDA, zijn de opties voor de formatie ook verminderd. Verschillende beoogde regeringscoalities komen straks tekort voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Omtzigt heeft gemeld dat hij het CDA heeft verlaten en dat hij, wanneer hij hersteld is van zijn burn-out, terugkeert in de Kamer als onafhankelijk Kamerlid. Daardoor verliest het CDA een zetel en houdt het nog maar 14 Kamerleden over. Een aantal varianten die VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra op het oog hadden als regeringscoalitie, vallen hierdoor in het water. 'Denk aan VVD, D66, CDA met Volt of JA21. Beide varianten kwamen uit op 76 zetels, maar nu zijn dat er nog maar 75 en dus is er geen meerderheid. Deze varianten werden ook door Rutte en Hoekstra genoemd tijdens de formatie', legt politiek verslaggever Thomas van Groningen uit.

Lees hier meer over het vertrek van Omtzigt bij het CDA

Vrijdag meldde Rutte nog dat de crisis binnen het CDA geen gevolgen zou hebben voor de formatie. Maar dat is door het vertrek van Omtzigt bij de partij nu toch anders geworden.

Luister ook | Rutte: Crisis binnen het CDA heeft geen gevolgen voor de formatie

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen