Politiek21 jun '21 06:30Aangepast op 21 jun '21 07:10

Nieuwe Iraanse president, doorbraak Iran-deal?

Auteur: BNR Webredactie

De ultraconservatieve rechter Ebrahim Raisi heeft in Iran zoals verwacht de presidentsverkiezingen gewonnen. En ondanks dat hij geen vriend van het Westen is kan zijn verkiezing zorgen voor een doorbraak bij de onderhandelingen over de Iran-deal. 'Het is echt een massamoordenaar', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Vertrekkende president Hassan Rouhani (links) naast Ebrahim Raisi tijdens een persconferentie.
Vertrekkende president Hassan Rouhani (links) naast Ebrahim Raisi tijdens een persconferentie. (Hollandse Hoogte / AFP)

Er werd een lagere opkomst verwacht. De Iraniërs lijden al jaren onder een diepe economische crisis en de hoop op veranderingen via verkiezingen is verdampt. De onderdrukking van de oppositie is in de afgelopen acht jaar jaar onder de 'gematigde' vertrekkende president Hassan Rohani nog steeds hevig geweest. En het regime heeft enkel een handvol presidentskandidaten toegestaan mee te doen. Waarnemers schatten dat de opkomst niet hoger zou zijn dan 40 procent. In 2017 was dat volgens officiële cijfers nog 70 procent. Raisi verloor toen van Rohani.

Misdaden tegen de menselijkheid

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) heeft in een reactie gezegd dat Raisi voor misdaden tegen de menselijkheid zou moeten worden vervolgd. AI heeft naar eigen zeggen in 2018 vastgesteld dat Raisi lid was van de 'doodscommissie'. Dat was een geheim viermanschap dat in 1988 de massamoorden op politieke tegenstanders leidde. Raisi heeft nooit erkend er lid van te zijn geweest, maar heeft eerder wel gezegd achter die executies te staan. Onder de Amerikaanse sancties tegen Iran zijn er ook die speciaal tegen hem zijn gericht wegens mensenrechtenschendingen.

Luister terug | Iran kiest waarschijnlijk aartsconservatieve president


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen