Politiek21 jun '21 16:31Aangepast op 21 jun '21 16:47

Linkse partijen houden elkaar, tot onvrede van Rutte, stevig vast

Auteur: BNR Webredactie

De formatie zit nog steeds muurvast. Informateur Mariëtte Hamer gaf de partijen dit weekend de mogelijkheid om er zelf uit te komen, maar dat lijkt niet gelukt. Vandaag ontvangt ze één voor één de partijen die nog 'in de race' zijn voor regeringsdeelname op het Binnenhof.

Volgens PvdA-leider Lilianne Ploumen is de impasse vooral te wijten aan de standvastigheid van de VVD en het CDA. Beiden zouden niet eens willen praten over een meerderheidskabinet met zowel de PvdA als GroenLinks. 'Een politiek zwaktebod', is het volgens Ploumen van de twee rechtse partijen. Daartegenover wil Ploumen niet in een kabinet stappen zonder dat GroenLinks aan haar zijde staat. Dat was een verkiezingsbelofte, zo zei Ploumen. 'Het is misschien even wennen, maar die wou ik houden.'

Rutte bevestigt de uitspraken van Ploumen. Nadat hij het 'hele weekend gebeld en gedacht' heeft, wil hij nog steeds geen coalitie met beide linkse partijen. Voor Rutte is alleen een regering met vier partijen mogelijk. 'Hij wil het CDA en D66 erbij en dan één van die linkse partijen', legt politiek verslaggever Thomas van Groningen uit. 'We horen bij andere partijen dat Rutte heel halstarrig erin staat. Hij laat binnenskamers horen dat GroenLinks en de PvdA elkaar los moeten laten en zij de formatie tegenhouden. Rutte verwijt hen dat er daardoor geen ruimte is.'

Coalitie met ChristenUnie

Voor de hand ligt ook het doorgaan van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Toch staat D66 minder open om opnieuw samen te werken met de ChristenUnie. 'Daar zit wel meer ruimte in bij D66, die willen best wel met de partij praten. Alleen wel met alle zes partijen aan tafel om dan te kijken wie er afvalt', volgens de politiek verslaggever.

DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer. Hamer heeft de fractieleiders vooraf de opdracht gegeven om de politieke impasse onderling proberen te doorbreken.
DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer. Hamer heeft de fractieleiders vooraf de opdracht gegeven om de politieke impasse onderling proberen te doorbreken. (ANP/LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen