Politiek21 jun '21 18:48

Coachingsbureau noemt verwijten toeslagenverhoor suggestief

Auteur: BNR Webredactie

In de Toeslagenaffaire werden ministers, staatssecretarissen en ambtenaren getraind om dezelfde antwoorden te geven. En dat werkt niet in het voordeel van de waarheidsvinding, die centraal zou moeten staan, schrijft advocaat Ellen Pasman in een opiniestuk van advocaat Ellen Pasman in de Volkskrant.

De coaching gebeurde door Bob de Ronde en partners, maar volgens hen ligt het allemaal een stuk genuanceerder. 'Er was ongekend onrecht aangericht, maar mensen denken dat dat alles door en door verrot is, inclusief het parlementaire onderzoek de ondervraging en de voorbereiding ervan. Zo staat het ook geschreven in dat stuk van Ellen Pasman', zo meent Sander Wieringa, directeur van Bob de Ronde en partners.

Niet 'voorgekookt'

'Ik vind het een heel suggestief verhaal. Zij was er niet bij en weet niet hoe de voorbereiding van de ondervraging heeft plaatsgevonden.' Volgens Wieringa klopt de bewering van Pasman niet dat de getuigenverklaringen 'helemaal voorgekookt worden en de commissie om de tuin is geleid'. Volgens Wieringa zijn de voorbereidingen van de verhoren van de topambtenaren ook niet met elkaar gecoördineerd. 'Ze oefenden individiueel. Dat is ook een cruciaal onderdeel van het protocol dat we daarvoor hanteren. De baas, de chef of de coördinator van het traject zit daar nooit bij. Het gaat namelijk om de eigen waarheid van de getuigen en niet de boodschap van de organisatie.' Volgens de directeur van het bureau is het doel van de training juist dat de 'getuigen goed voorbereid naar het verhoor gaan.'

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen