Politiek22 jun '21 16:26

Rutte en Kaag willen concept-regeerakkoord schrijven

Auteur: BNR Webredactie

Informateur Mariëtte Hamer heeft vandaag haar werkzaamheden afgerond en haar eindverslag aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. Hamer heeft vanmiddag een toelichting gegeven op haar eindverslag tijdens een persconferentie. Half augustus zou de formatie van start kunnen gaan aan de hand van het concept-voorstel van de partijleiders van de verkiezingswinnaars Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66).

Informateur Mariëtte Hamer is klaar met haar werkzaamheden. De verwachting is dat Hamer in haar stuk vermoedelijk zal voorstellen dat VVD-leider Mark Rutte en D66-voorvrouw Sigrid Kaag een concept-regeerakkoord gaan schrijven, waar zich dan andere partijen bij kunnen aansluiten. Alle zes partijen die nog aan tafel zaten tijdens de informatieronde zijn het eens met dit voorstel. Half augustus zou de formatie dan van start kunnen gaan aan de hand van het concept-voorstel van Rutte en Kaag.

De ontstane impasse in de formatie 'kan geen eindpunt zijn', schrijft Hamer in haar eindverslag. 'Het is daarom van groot belang dat de twee grootste partijen, beide winnaars van de verkiezingen, verantwoordelijkheid nemen voor het vervolg van het proces en er door hen een stap wordt gezet om te komen tot een meerderheidscoalitie.'

Ook wil Hamer zelf door als informateur. Ze hoopt dat de Tweede Kamer haar opnieuw zal aanstellen als informateur, om de ontstane impasse te doorbreken.

Regeerakkoord

Hamer moest kijken naar een herstelplan en de grote thema's die een nieuw kabinet moet aanpakken. Verder moest ze onderzoeken welke partijen samen willen gaan in een nieuwe coalitie. De eerste twee opdrachten zijn afgerond, maar de politieke leiders werden het niet eens welke partijen met elkaar moeten gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord.

Luister terug | Linkse partijen houden elkaar, tot onvrede van Rutte, stevig vast

Impasse

VVD en CDA willen niet met GroenLinks en PvdA samen gaan onderhandelen. Ze willen wel met een van beide linkse partijen praten, maar PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een nieuw kabinet. D66 wil juist weer wel met PvdA en GroenLinks samenwerken. De ChristenUnie ziet voor zichzelf nu geen rol weggelegd in een formatie. De formatie wordt bemoeilijkt door het feit dat het CDA in een crisis verkeert door het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hamer gaf eind vorige week aan dat de formatie in een impasse zat. Ze gaf de leiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie afgelopen weekend de kans om de patstelling te doorbreken. Dat leverde niets op. Daarom heeft ze er volgens bronnen voor gekozen om de beide winnaars van de verkiezingen een concept-regeerakkoord te laten schrijven.

Luister terug | Wat voor impact het CDA-vertrek van Omtzigt heeft op de formatie

Het eindverslag komt later dan gepland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Hamer haar eindverslag al op 6 juni zou inleveren. De reden daarvoor is het moeizame verloop van de informatie. VVD en D66 droegen de SER-voorzitter op 12 mei voor als nieuwe informateur. Ze nam het werk over van Herman Tjeenk Willink. Het is intussen bijna honderd dagen geleden dat er verkiezingen waren.

(Bart Maat ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen