
De Commissie sprak al eerder haar zorgen uit over de wet, maar wilde die eerst nader beoordelen. De internationale verontwaardiging en de druk op het dagelijkse bestuur van de Europese Unie namen de afgelopen dagen toe.
Voorafgaand aan de wedstrijd in München is een discussie losgebarsten over het verlichten van de Allianz Arena in de kleuren van de regenboog, een symbool van de LHBTI+-gemeenschap als protest tegen de Hongaarse wet. De Europese voetbalbond UEFA staat de actie niet toe, omdat met de verlichting een politiek statement wordt afgegeven.
'Nepnieuwscampagne'
Premier Viktor Orbán is woedend over de protesten, vertelt Hongarije-correspondent Stefan Bos. 'Hij is een voetbalfanaat en er wordt gezegd dat hij zo boos is dat hij vanavond niet aanwezig zal zijn bij de wedstrijd.' Ook de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, reageerde fel op de kritiek. Hij noemde deze 'onderdeel van een wereldwijde nepnieuwscampagne', weet Bos.
Kritische commentatoren in Hongarije vinden dat de Europese Unie zeer verdeeld heeft gereageerd op de anti-homowet. Bos: 'In totaal hebben ongeveer veertien landen, waaronder de Benelux, de Europese verklaring tegen de wet getekend, maar de overige twaalf landen niet. Dit geeft de verdeeldheid binnen de EU weer. Er wordt ook wel gezegd dat de EU een soort 'tandeloze tijger' is: als het erop aankomt, doet ze niets.'
Luister terug | Opinie: Orbans dictatuur