Politiek23 jun '21 16:41

Felle woorden in Tweede Kamer

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag debatteert men verder over de formatie. Het ging er fel aan toe, niet in de laatste plaats door PVV-leider Geert Wilders die er volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen 'met gestrekt been in ging'. Normaal ondergaan de partijen Wilders' tirades, ditmaal niet.

(ANP Bart Maat)

Harde woorden

Kortom: een harde confrontatie Wilders en een deel van de Tweede Kamer. Wilders beschuldigde D66-leider Kaag van sympathie voor de terroristen van IS. Wilders doelde op het besluit van het kabinet om na een gerechtelijke uitspraak een vrouwelijke Syriëganger en drie kinderen naar Nederland te halen. 'Dat kan alleen als je sympathie hebt voor terroristen', zei Wilders.

Kaag reageerde boos: 'U weet niet wat u doet met de integriteit en de veiligheid van mensen. Ik veracht uw woorden, met alle kracht die ik in mij heb. Ik sta voor het kabinetsbeleid, de rechtsstaat en de plicht om soms het moeilijke te doen. U zult dat nooit weten.' Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra namen het op voor Kaag.

Terrorisme

Wilders zei ook dat hij de daden van Kaag veracht. Volgens hem is ze dankzij een subsidie aan een Palestijnse organisatie ook schuldig aan de moord op een 17-jarige Israëlische met een autobom. Wilders doelt daarmee op de subsidie die is verstrekt aan een Palestijnse organisatie die zich bezighoudt met landbouw, maar waarvan twee medewerkers betrokken waren bij terreurorganisatie PFLP.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen