Politiek1 jul '21 11:15

Autocratische Sloveense premier nieuwe voorzitter EU

Auteur: BNR Webredactie

Het EU-voorzitterschap is overgedragen aan Slovenië, midden in een ruzie met Brussel over de autocratische stijl van de Sloveense premier Janez Janša en zijn steun voor de Hongaarse premier Viktor Orbán. Ook is Janša enorme fan van Donald Trump, die hij nog voor de stemmen waren geteld feliciteerde met zijn 'tweede termijn'.

(Flickr)

Net als Orbán maakt Janša het moeilijk voor vrije media en andere groepen. Ook steunt hij niet openlijk de kritiek op de als anti-LHBT ervaren aangepaste ‘pedofilie’ wet van Hongarije.

De Sloveense premier houdt een merkwaardige mening na op hoe het Europese voorzitterschap ingevuld moet worden, zegt Oost-Europa-correspondent Stefan Bos. 'De vraag is bij hem of het 'Slovenia first' of 'Europe first' wordt, om in Trumpiaanse termen te spreken. Hij staat erg kritisch tegenover de media in Slovenië en de vrees is dat hij dit beleid als EU-voorzitter zal voortzetten.'

Banden met Orbán

Ook bestaat angst in de EU vanwege Janša's nauwe banden met Orbán, die vandaag voorzitter is geworden van de Oost-Europese tegenhanger van de Benelux: de Visegrádgroep. 'Het lijkt er daardoor op alsof de autocratische leiders het overnemen in de oostelijke flank van de Europese Unie. Daar zit niet iedereen op te wachten, maar Janša was nu eenmaal aan de beurt voor het voorzitterschap van de EU,' zegt Bos.

Luister terug | Kan Hongarije uit de EU worden gezet?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen