Politiek1 jul '21 16:41

Van Haga overweegt oprichting nieuwe rechtse politieke partij

Auteur: Thomas van Groningen

Wybren van Haga, de fractievoorzitter van Groep Van Haga in de Tweede Kamer, overweegt om een nieuwe rechtse politieke partij te beginnen. Volgens de politicus is er ruimte voor een 'realistische klassiek-liberale rechtse partij'. Van Haga zit sinds zijn afsplitsing van Forum voor Democratie samen met Olaf Ephraim en Hans Smolders in een partijloze groep in de Tweede Kamer.

'Je ziet dat de VVD een linkse partij is geworden en dat de PVV, Forum voor Democratie, JA21 en de SGP in de conservatieve hoek zitten', zegt Van Haga tegen BNR. Volgens hem is daartussen ruimte voor een partij die rechtser is dan de VVD, maar minder conservatief dan de andere rechtse partijen. Van Haga noemt homo- en vrouwenrechten als onderwerpen waarop hij verschilt van zijn rechtse collega's. 'Zij stemmen consequent tegen homorechten, dat zullen wij niet doen.' Om die reden wil Van Haga zich ook niet aansluiten bij JA21, de partij van FvD-afsplitsers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

Of de partij er komt, hangt nog af van overleg tussen Van Haga en de twee andere afsplitser van Forum voor Democratie in zijn groep, Olaf Ephraim en Hans Smolders. Volgens Van Haga is de knoop nog niet doorgehakt. Toch hintte een medewerker van de groep in een interview er al op dat de partij zichzelf binnen een paar weken wil lanceren. 'Dan moeten we hard werken. We weten het nog niet, het staat in de sterren geschreven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen