Politiek1 jul '21 19:14

Eerdmans (JA21): Berecht IS-vrouwen in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag is er in de Tweede Kamer een debat over het wel of niet terughalen van vrouwelijke Syriëgangers. Amerika roept landen waaronder Nederland op om uitgereisde burgers terug te halen uit Noord-Syrië. Dat bevestigt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan BNR. 'Los van wat je vindt van morele slachtoffers, is er sprake van dreiging of verspreiding van IS-gedachtegoed in de gevangenis of daarbuiten', zegt Joost Eerdmans, Tweede Kamerlid voor JA21.

De situatie van de vrouwen zou onhoudbaar zijn. 'Het maakt niet uit wie er komt. Het moment dat je ze hiernaartoe haalt is er dreiging, of verspreiding van het IS-gedachtegoed of opjutten van medegelovigen in en buiten de gevangenis.' Eerdmans pleit voor een rechtspraak ter plaatse. Daar probeert het demissionaire kabinet werk van te maken, maar dat is nog niet gelukt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt dan weer dat de IS-vrouwen terughalen het meest gunstig is voor de nationale veiligheid.

Luister ook | BNR De Wereld | 'Syriëgangers in de regio houden is onmogelijk'

Straf

Eerdmans ziet het terughalen van de vrouwen om ze hier te verzekeren van een straf, meer als een beloning voor de vrouwen. Toch is het een complexe zaak. Wanneer iemand haar rechtszaak wil bijwonen wanneer ze bij verstek wordt veroordeeld, dan moet dat recht worden toegekend. Gebeurt dat niet dan vervalt de vervolging en dan kan die persoon noch in het buitenland noch in Nederland worden vervolgd.

(Bart Maat ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen