Politiek6 jul '21 14:37Aangepast op 6 jul '21 20:27

Kabinet: bedrijven moeten beter letten op naleving coronaregels, Veiligheidsberaad komt samen voor evaluatie coronamaatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Winkels en horecagelegenheden moeten beter letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden. Dat heeft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van overleg met de meest bij de coronabestrijding betrokken bewindslieden. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben dinsdagavond of woensdagmorgen een digitale vergadering over 'de actualiteiten en de toegangstesten', aldus een woordvoerster van het beraad.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen sprak demissionair ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'Het is wel een beetje een loze waarschuwing', zegt Van Groningen. Hoewel er betere handhaving wordt gevraagd van de burgemeesters staan er voorlopig nog geen maatregelen tegenover.

Sinds het kabinet anderhalve week geleden het merendeel van de coronamaatregelen losliet, is het aantal dagelijkse besmettingen weer flink opgelopen. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben dinsdagavond of woensdagmorgen een digitale vergadering over 'de actualiteiten en de toegangstesten', aldus een woordvoerster van het beraad. Dat betekent dat de burgemeesters bespreken hoe het verder moet nu er op een aantal plaatsen in het land uitbraken van corona zijn na een bezoek aan een discotheek of een feest. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus sluit aan bij de bespreking.

CoronaCheck-app niet waterdicht

De digitale bijeenkomst van het Veiligheidsberaad is vervroegd naar aanleiding van de besmettingen in onder andere Enschede, Groenlo en Rotterdam. Het blijkt dat het systeem met toegangstesten en de CoronaCheck-app niet waterdicht is. Zo zouden bezoekers van een discotheek de QR-code van de app naar vrienden hebben gestuurd die nog buiten stonden.

Voorzitter Hubert Bruls van het beraad zei eerder al dat lokale maatregelen niet uitgesloten zijn. Het kabinet heeft daarover de regie, maar de betrokken gemeente of de veiligheidsregio moet die maatregelen handhaven.

Toegangsbewijs pas na twee weken

Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek. De aanpassing gaat 'op korte termijn' in, laat de minister weten.

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus
Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus (Thomas van Groningen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen