Politiek10 jul '21 10:39

Renovatie Binnenhof kost 50 procent meer dan verwacht

Auteur: BNR Webredactie

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag blijkt opnieuw veel meer geld te kosten dan eerder werd verwacht. Eigenlijk werd er 475 miljoen euro voor begroot nu gaat het project zo'n 718 miljoen euro kosten. Daarmee valt de renovatie ruim 50 procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste schatting al bijgesteld naar 562 miljoen euro.

(Michael Fousert)

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er 13,9 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.

Luister ook | De laatste geheime overlegjes in de wandelgangen van het Binnenhof

Besparing

In totaal gaat er daarmee ruim 607 miljoen euro naar de verbouwing van het Binnenhof. Voor de tijdelijke huisvesting in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken is 111 miljoen euro geraamd. Inmiddels is al 134 miljoen euro uitgegeven. Er wordt 20 miljoen euro bespaard door de zogeheten Grafelijke Zalen, waarvan de Ridderzaal er één is, niet te renoveren.

'Sobere' verbouwing

In 2015 ging de Kamer akkoord met een 'sobere en doelmatige' verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt staat nog steeds, schrijft Knops. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens 'onvoorziene technische uitvoeringsrisico's', of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voorlopig voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen. Mocht de Kamer tijdens het zomerreces terugkomen om te debatteren, bijvoorbeeld over de coronacrisis, dan kan dat in de Ridderzaal. Die werd al gebruikt voor debatten door de Eerste Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen