Politiek10 jul '21 15:18

Bestuur CDA stapt op om hard rapport verkiezingsverlies

Auteur: BNR Webredactie

Het landelijk bestuur van het CDA stapt op vanwege het rapport naar het verkiezingsverlies van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart. CDA-prominent Liesbeth Spies leidde de commissie die een onderzoek naar het verlies uitvoerde. Interim-voorzitter Marnix van Rij blijft in het bestuur. Samen met minister Ank Bijleveld neemt hij tijdelijk alle functies over van de opgestapte CDA-bestuurders.

ZEIST - Het rapport van de commissie-Spies met de bevindingen over het CDA rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Onder meer de mislukte verkiezingscampagne en de gang van zaken rondom Kamerlid Pieter Omtzigt zijn erin meegenomen.
ZEIST - Het rapport van de commissie-Spies met de bevindingen over het CDA rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Onder meer de mislukte verkiezingscampagne en de gang van zaken rondom Kamerlid Pieter Omtzigt zijn erin meegenomen. (ANP SEM VAN DER WAL)

Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat een interne strijd en dat het eigen belang boven het belang van het CDA-team werd gesteld oorzaken zijn van het verlies bij de verkiezingen. Daarnaast was er een gebrek aan onderling vertrouwen en een gebrek aan bestuurlijk leiderschap, zoals in het rapport staat dat in Zeist werd gepresenteerd vandaag. 'Het CDA heeft deze keer van zichzelf verloren', stelt Spies in het rapport. Ook zag zij dat CDA'ers respectloos met elkaar omgingen. 'Van respectvol met elkaar omgaan was vaak geen sprake', in aanloop naar de verkiezingen, volgens het rapport.

Ego-strijd

Daarnaast zorgden de lijsttrekkersverkiezingen voor een ego-strijd. 'Vanaf de lijsttrekkersverkiezingen in juli kreeg het eigenbelang van velen prioriteit boven het belang van het Team CDA.' Dit leidde volgens de commissie 'tot beschadiging van persoonlijke verhoudingen, en resulteerde in solistisch optreden en, gevoed door wantrouwen, een onveilige omgeving'. Volgens Spies is er niet voldoende geïnvesteerd in het Team CDA, waardoor het geen hecht team was en geen eenheid uitstraalde.

De commissie Spies noemt geen namen van partijleden of (kandidaat-)lijsttrekkers die schuldig zouden zijn aan het verlies. Ook gaat het verslag niet concreet in op de beschuldigingen die voormalig CDA'er Pieter Omtzigt uitte in een memo van tientallen pagina's.

Het CDA zakte terug van negentien naar vijftien zetels bij de verkiezingen. Doordat Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangekondigd de partij te verlaten, zijn dat er binnenkort nog veertien.

Gerelateerde artikelen