Politiek12 jul '21 13:22Aangepast op 12 jul '21 13:37

Rutte zegt sorry voor versoepelingen

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. 'Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.'

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. 'Dat was niet onze beste persconferentie.' Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

'Dansen met Janssen' fout

De Jonge erkende maandag ook dat 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was. Mensen die één prik van het Janssen-vaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub. Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.

Het kabinet kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus.

Gerelateerde artikelen