Politiek2 aug '21 17:05Aangepast op 2 aug '21 18:02

Festivalzomer definitief van de baan, eendaagse evenementen mogelijk mits strenge voorwaarden

Auteur: BNR Webredactie

De festivalzomer is definitief van de baan, dat kunnen we wel stellen na de persconferentie vanmiddag. Vorige week werd al bekend dat de meerdaagse evenementen niet door kunnen gaan tot begin september. Vanmiddag maakte het kabinet bekend dat alleen kleine festivals tot 750 bezoekers mogelijk zijn.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen was bij het wekelijkse persmoment door demissionair premier Rutte. 'Uiteindelijk dus toch slecht nieuws voor de festivalorganisatoren. De organisatoren van eendaagse festivals wilden duidelijkheid en wel nu, anders zou een kort geding komen. Die duidelijkheid is er nu, maar of dat nu is wat ze wilden horen denk ik niet. Want de voorwaarden die worden genoemd zijn best wel streng.'

Gedwongen

Eigenlijk zegt het kabinet hier: we gaan gewoon geen grote festivals doen, volgens Van Groningen. 'Dat komt ook omdat het kabinet nu wordt gedwongen om een besluit te nemen. Nu komt het besluit en is het geen goed nieuws voor de festivalorganisatoren. Daarop besluiten de bedrijven achter de evenementen om alsnog een kort geding aan te spannen in de hoop dat ze alsnog hun zin krijgen en door kunnen gaan.' Het kabinet zegt wel dat er snel zal worden besloten om meer te openen vanaf er positief advies komt daarover vanuit het OMT.

Luister ook | Eendaagse evenementen kunnen onder strikte voorwaarden doorgaan

Compensatie

Voor de organisatoren van evenementen komt er financiële compensatie. Daar zitten wel nog enkele voorwaarden aan vast. Zo moeten de evenementen al in het verleden hebben plaatsgevonden. 'Je moet aantonen dat je in 2018 of 2019 dat evenement ook al hebt georganiseerd. Dan kan je beroep doen op het Garantiefonds.' Daarnaast kan je als organisator zelf besluiten je evenement niet te laten doorgaan als je niet wil afschalen naar 750 bezoekers. 'Als je daar zelf voor kiest, kan je ook beroep doen op het Garantiefonds.' En dan speelt er nog iets anders: moeten de steunpakketten niet verlengd worden? 'Rutte zegt daarover: we moeten eerst maar eens kijken welke maatregelen we na 13 augustus nog nodig hebben.'

Poldermodel

Het besluit van het kabinet vanmiddag past volgens Van Groningen in de lijn van hoe dit kabinet coronabeleid maakt. 'Sinds we weer aan het heropenen zijn, merk je dat het kabinet meteen doet wat kan (volgens OMT-advies). Het zit in het DNA van hoe dit kabinet de coronacrisis heeft aangepakt. Zodra iets kan, doen ze het ook. Toch is het ook een beetje het poldermodel. Het kabinet praat ook met de sectoren, maar het uiteindelijke besluit ligt altijd in het midden. Daar is eigenlijk niemand tevreden mee zoals hier ook weer blijkt.'

Reacties

Bij De Loods in Zaandam zijn ze gewend om mega-evenementen van spullen te voorzien. En dus werd daar ook met extra belangstelling naar het persmoment van de premier gekeken. Verslaggever Martijn de Rijk keek samen met directeur Teun Lelie, die ergens tussen hoop en vrees zweefde en vooral veel vrees. Van dikke tranen tot keihard lachen met Teun Lelie, directeur van De Loods in Zaandam en in een verslag van Martijn de Rijk.

Festivalorganisator ID&T bekijkt of het kort geding tegen de overheid wordt doorgezet. Het bedrijf heeft nog te veel vragen over de kabinetsbeslissing van maandag om eendaagse festivals tot 1 september met meer dan 750 bezoekers te verbieden. Ook over de periode daarna zijn er nog vragen. ID&T heeft nu het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de onderbouwing van het besluit opgevraagd en zal binnen twee dagen besluiten of het kort geding zal worden doorgezet.

ID&T spande samen met tal van organisaties een kort geding aan om duidelijkheid te forceren over de rest van het festivalseizoen. De zaak werd vorige week aangehouden nadat het kabinet had aangegeven waarschijnlijk maandag een besluit te nemen over eendaagse festivals. De organisator blijft echter met vragen zitten na het maandag door demissionair premier Mark Rutte meegedeelde besluit.

Luister terug | Meerdaagse festivals tot 1 september van de baan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen