Politiek5 aug '21 09:04

Den Haan: 'Meer aandacht nodig voor pensioenen ondernemers'

Auteur: BNR Webredactie

Liane den Haan van Fractie Den Haan vindt pensioenen voor ondernemers vaak veel te duur. Den Haan vindt dat hier vanuit de overheid beter over moet worden nagedacht. Op gebied van arbeidsmarktbeleid kunnen we volgens Den Haan het nodige leren van een van onze vrekkige partners: Denemarken.

Veel ondernemers regelen hun pensioen niet. 'Het is geweldig duur, daarom doen veel ondernemers het niet. Ik weet niet of de overheid het moet doen, maar er moet wel een goede regeling komen. Daar wordt nu in het huidige Pensioenakkoord ook naar gekeken. Dat nemen we ook mee. Ik heb toevallig afgelopen week allerlei zaken zitten lezen en een technische briefing gehad over het nieuwe Pensioenakkoord. Daarin wordt ook meer rekening gehouden met ondernemers. Ik hoor ook graag van hen wat zij daarvan vinden.'

Daarnaast vindt Den Haan ook dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en bestuurlijke aansprakelijkheidsverzekeringen veel te duur zijn. 'Daardoor sluiten ondernemers het niet af en lopen ze groot risico. Uiteindelijk raken ze van de regen in de drup en komen ze alsnog op kosten van de overheid. Regel het aan de voorkant goed in plaats van dat je aan de achterkant een noodverbandje moet leggen.'

Lees ook | Nieuw op BNR: De Ondernemerskamer

En Denemarken is een goed voorbeeld voor Nederland volgens Den Haan. 'Hun WW-uitkering is wat hoger in de eerste periode. Daardoor hebben mensen een mindere terugval in inkomen en dus geen problemen rond hun financiën. Dat is mooi, want dat geeft je de rust om te kijken naar ander werk. Waar ze zwaar op inzetten zijn scholing en van-werk-naar-werk-trajecten.' Dat zijn voorbeelden waarvan Nederland kan leren volgens Den Haan.

Over deze podcast

In De Ondernemerskamer gaat ondernemer Eduard Schaepman op zoek naar de politieke partijen die opkomen voor de ondernemer. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de podcast via bnr.nl/ondernemerskamer, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts.

Image
(Dirk Hol / Hollandse Hoogte / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen