Politiek16 aug '21 10:47

VVD en D66 presenteren concept-regeerakkoord

Auteur: BNR Webredactie

Zoals beloofd hebben VVD en D66 een aanzet tot een regeerakkoord op papier gezet en dat presenteren ze vandaag aan informateur Mariëtte Hamer. Het stuk moet andere partijen enthousiast maken om mee te formeren. Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen is het een belangrijke dag voor de formatie.

(Thomas van Groningen)

'We hebben wekenlang niets gehoord en zitten nu in een laatste lijmpoging. Hamer kreeg de opdracht om een meerderheidscoalitie te zoeken die zou kunnen gaan formeren en dat is niet gelukt. Nu zien we een laatste poging waarbij VVD en D66 hopelijk met een document komen waardoor andere partijen alsnog overstag gaan,' vertelt Van Groningen.

Aangezien D66-leider Sigrid Kaag vandaag in het Algemeen Dagblad aangaf nog steeds niet met de ChristenUnie (CU) te willen samenwerking, is het nog maar de vraag of de 'vrolijkheid' waar Hamer over sprak, terugkomt in de formatie. 'Dat lijkt vooralsnog niet gelukt, maar misschien werkt het met de linkse partijen wel,' zegt de politiek verslaggever.

Concept-regeerakkoord

Wat de aanzet tot het regeerakkoord precies inhoudt, is niet duidelijk. 'Volgens de twee partijen moet het niet te concreet zijn, omdat het volgens de andere partijen dan teveel zou voelen als 'tekenen bij het kruisje'. Zo worden er in het concept-regeerakkoord nog geen bedragen genoemd. Die zouden tijdens het verder formeren nog helemaal moeten worden uitgewerkt,' aldus Van Groningen.

Het valt de verslaggever op dat men het document vooral achter de schermen wil houden, omdat het bedoeld is om met PvdA, GroenLinks, CU en CDA te onderhandelen en niet voor het grote publiek. 'Dat de formatie zo lang duurt, heeft vooral te maken met het debat begin april over het leugentje van Rutte, waarna meer openheid werd beloofd. Het is dan wel moeilijk te verkopen dat dit document wellicht niet naar buiten komt.'

Mini-Prinsjesdag

De grote vraag wordt vandaag dan ook wat er met het concept gaat gebeuren. Gaan we het zien, of blijft het geheim? Van Groningen: 'Morgen krijgen de andere vier partijen het in ieder geval te zien en dan worden ze hopelijk enthousiast over het vervolgen van de formatie.' Als het document van Kaag en Rutte openbaar wordt gemaakt, begint het prijsschieten voor de overige partijen. 'Dan wordt het een soort mini-Prinsjesdag vanmiddag.'

Luister terug | Frustratie over trage formatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen