Politiek19 aug '21 17:17

PvdA en GroenLinks willen samen onderhandelen over nieuw kabinet

Auteur: BNR Webredactie

De Partij van de Arbeid en GroenLinks lijken samen te willen onderhandelen over een nieuw kabinet. Ze willen dat doen in een onderhandelingsteam zonder secondanten. Zo zou het voor de VVD en het CDA aantrekkelijker gemaakt moeten worden om over links te gaan regeren.

(ANP/Bart Maat)

Het is gebruikelijk dat partijen met twee vertegenwoordigers onderhandelen. Zo is Sophie Hermans de secondant van demissionair premier Rutte en onderhandelen Sigrid Kaag en Rob Jetten samen namens D66. Astrid Oosenbrug, van 2012 tot 2017 Tweede Kamerlid namens de PvdA, vindt het onverstandig dat de twee linkse partijen de onderhandelingen in willen gaan zonder secondant.

Luister ook | Linkse partijen houden elkaar, tot onvrede van Rutte, stevig vast

Linkse samenwerking

'Je bent geen gefuseerde partij met z'n tweeën. Je bent allebei een eigen partij. GroenLinks heeft een eigen achterban om te bedienen en de PvdA ook', stelt Oosenbrug. 'Ik vind het wel goed dat de twee partijen een blok vormen. Daarmee laten ze nu eindelijk zien dat die samenwerking er echt kan zijn en ik geloof ook echt wel in een linkse samenwerking. Maar ik geloof niet in een fusie. Dat samenwerking steeds als fusie wordt vertaald vind ik wel jammer. Dus dat ze nu alleen nog maar met z'n tweeën aanschuiven en niet meer met secondanten vind ik een slechte move.'

Grote verschillen PvdA en GroenLinks

Voor zo'n fusie zijn de verschillen tussen de twee partijen volgens Oosenbrug te groot. 'Het grootste verschil is hoe de partijen naar de wereld kijken. GroenLinks gaat heel erg uit van de natuur, wat heel goed is. Maar ze stellen de natuur vaak boven de mens. Terwijl ik bij de PvdA veel meer een sociaal economisch beeld zie.'

Het onderhandelen zonder secondanten zou betekenen dat PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver samen een onderhandelingsteam vormen. VVD, D66 en CDA lijken de andere partijen aan de onderhandelingstafel te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen