Politiek24 aug '21 08:14

Frustraties in de formatie: Groep PvdA'ers wil formatie met Rutte staken

Auteur: BNR Webredactie

Een groep PvdA’ers roept partijleider Lilianne Ploumen op om 'na vijf maanden poppenkast' de formatietafel met daaraan Mark Rutte te verlaten. Ze willen liever in de oppositie, om daar rustig te bekijken hoe de versmelting met GroenLinks vergaat, schrijft De Telegraaf.

Image
(ANP/Bart Maat)

Het plan komt van het Haarlemse raadslid Maarten Wiedemeijer. 'Er moet mijns inziens altijd een moment zijn waarop je concludeert: genoeg is genoeg. We hebben nu allemaal gelezen dat Rutte een eis neerlegt van niet meer dan twee linkse partijen. Dat is mijns inziens niet verenigbaar met de PvdA-verkiezingsbelofte van minimaal een andere linkse partij.' Het voorstel wordt waarschijnlijk zaterdag behandeld tijdens een speciaal voor de formatie ingelaste ledenraad. Als de motie wordt aangenomen, dan kan dat de formatie opbreken.

Blokkade voor de 'linkse wolk'

Vandaag gaan de gesprekken over formatie wel gewoon door. De onderhandelaars van de D66, VVD en het CDA gaan vandaag in gesprek met informateur Mariëtte Hamer. 'We hopen toch wel opheldering te krijgen over de impasse waarin we nu weer terecht zijn gekomen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Er lijkt echt een blokkade te zijn voor de zogeheten linkse wolk van Kaag. Eerst zagen we vorige week een blokkade van Kaag die niet met de ChristenUnie in een kabinet wil. Nu kaatsen de VVD en het CDA die bal terug, die zeggen dat ze altijd al hebben gezegd dat ze niet met twee linkse partijen in een kabinet willen.'

Pas bij een mogelijke fusie tussen GroenLinks en de PvdA zouden die partijen erover willen praten, volgens Van Leeuwen. 'We zijn geen stap verder sinds de verkiezingen in maart.' GroenLinks en de PvdA zeggen echter dat een fusie op korte termijn niet mogelijk is. 'Ze zeggen dat voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al aparte lijsten zijn opgemaakt. Ook in het verleden zag je dat fusies soms jaren duurden. Daarnaast is er ook verzet en gemor achter de schermen. Met name bij de PvdA hoor je dat.'

Ook frustratie bij D66

Als één fractie met één standpunt onderhandelen willen de twee partijen wel, maar dat is niet genoeg als het aan de VVD en het CDA ligt. 'Frustratie hoor je ook bij D66. Die zien op de inhoud veel kansen. Want de PvdA en GroenLinks waren wel enthousiast over het document dat Rutte en Kaag hadden opgesteld. Waarom kunnen er op de inhoud dan geen knopen doorgehakt worden, vragen ze zich bij D66 af', volgens Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen