Politiek25 aug '21 18:00Aangepast op 25 aug '21 18:59

ChristenUnie oppert minderheidskabinet in 'tragische' formatie

Auteur: BNR Webredactie

De kloof tussen VVD en D66 en de ChristenUnie is in de afgelopen weken niet kleiner geworden, maar gegroeid. Dat zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers na een overleg met informateur Mariëtte Hamer. In deze 'tragische' formatie, zoals Segers het noemt, ziet hij wel meer heil in een minderheidskabinet

Segers zei nog eens dat hij inhoudelijk moeite heeft met het stuk waar de afgelopen zomer aan is gewerkt en dat hij de 'nuchtere constatering' heeft gedaan dat D66 niet met zijn partij wil regeren. Hij wilde niet zeggen waar hij inhoudelijk mee zit, noch of hij kabinetsdeelname op dit moment heeft uitgesloten.

Deze week wordt er een doorbraak verwacht in de formatie. Informateur Mariëtte Hamer wil namelijk tegen het einde van de week haar verslag indienen. 'Dat is erg urgent. Ik denk dat ze heel veel druk zet op de heren en Kaag. Ze begint misschien een beetje ongeduldig te worden, want dit duurt gewoon te lang', vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Luister ook | Frustraties in de formatie: Groep PvdA'ers wil formatie met Rutte staken

Segers opnieuw in gesprek

Woensdagavond gaan de gesprekken weer door. Dan is opnieuw Segers uitgenodigd. 'Hij heeft al heel vaak gezegd dat hij wil afwachten en aan de kant wil staan. Maar hij blijft komen. Vanochtend was hij er weer en om 18.30 uur is hij opnieuw uitgenodigd. Het CDA en de VVD willen hem graag in het kabinet hebben.' Segers zelf heeft nog weinig geduld over. 'Het is een tragische gang van zaken waarvan ik hoop dat we die gauw achter ons kunnen laten. Ik hoop dat er knopen worden doorgehakt en dat er gesprekken komen. We moeten ons echt weer focussen op de grote opgaven. Denk aan wonen, ongelijkheid, klimaat en het Europese migratiebeleid. Dat zijn hele grote opgaven', zegt de ChristenUnie-leider, die wel heil ziet in een minderheidskabinet.

DEN HAAG - Gert-Jan Segers (ChristenUnie) arriveert op het Binnenhof voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie.
DEN HAAG - Gert-Jan Segers (ChristenUnie) arriveert op het Binnenhof voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie. (ANP/Bart Maat)

Dat heeft hij dan ook geopperd bij de informateur. 'Ik vind dat een hele goede optie. Van beide zijden zijn er kwalificaties over partijen gegeven die het toch wel moeilijk maken om door te praten. Bij default houd je dan een minderheidskabinet over. Maar het zou ook heel goed zijn voor de open verhouding met de Kamer', meent Segers. Toch wil Hamer dat er een meerderheid ontstaat over de inhoud. Die is er aan de kant van GroenLinks en de PvdA, volgens Van Leeuwen. 'Die zien het startdocument wel zitten. Segers ziet het minder zitten. (...) Hij stuurt aan op afwachten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen