Politiek27 aug '21 08:40

Blijft PvdA 'in het mandje'?

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de ledenraad van de PvdA, morgen in Zeist, gaat het over de formatie en de samenwerking met GroenLinks. Eén motie kan een eind maken aan een kabinet met PvdA én GroenLinks.

(ANP HH / Peter Hilz )

Luister ook | Frustraties in de formatie: groep PvdA'ers wil formatie met Rutte staken

De motie is ingediend door raadslid Maarten Wiedemeijer uit Haarlem. De zorgen van Wiedemeijer zijn op zichzelf begrijpelijk, zegt Pieter Paul Slikker, kandidaat-voorzitter van de PvdA en fractievoorzitter PvdA Den Bosch. Hij wijst op al het gedoe rond de formatie. De leiders van PvdA en GroenLinks, Ploumen en Klaver, noemen hun collega's van VVD en CDA, Rutte en Hoekstra, 'weigerpolitici', omdat ze weigeren over de inhoud te praten. Neem daarbij de torenhoge woningprijzen, de klimaatopgave, de situatie in Afghanistan, en de groeiende ongelijkheid in het land: Slikker kan zich voorstellen dat leden van zijn partij daarom niet met Rutte in zee willen.

Eigen verhaal

Slikker is er een groot voorstander van dat PvdA en GroenLinks zelf met een eigen aanvallend verhaal komen, tegenover de opzet voor een regeerakkoord dat Rutte en Kaag in elkaar hebben gezet. Als je daar met elkaar over kunt praten en eruit komt, dan stapt zowel Ploumen als Klaver met vertrouwen terug naar hun partijcongres, denkt Slikker.

Geen fusie

Een fusie tussen de twee linkse partijen ziet Slikker niet zitten. Hij denkt dat regeringsdeelname van heel veel partijen een stuk makkelijker zou zijn als Mark Rutte gehoor had gegeven aan de motie van wantrouwen die een paar maanden geleden tegen hem werd ingediend.

Luister terug | Topgast | Ad Melkert, oud-minister (PvdA)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen