Politiek31 aug '21 17:13Aangepast op 31 aug '21 17:49

Formatie blijft vol onenigheid voortsukkelen

Auteur: BNR Webredactie

De opdracht van informateur Mariëtte Hamer is mislukt. Een meerderheidskabinet lijkt niet meer mogelijk nu VVD en CDA weigeren te onderhandelen met het blok van GroenLinks en PvdA en D66 de ChristenUnie blijft blokkeren. Hamer gaat nu haar verslag schrijven.

(Hugo Reitsma)

VVD en CDA zijn niet overtuigd van de linkse samenwerking omdat het niet om een fusie gaat, waardoor je nog steeds vijf partijen overhoudt. En dat is teveel, vinden Mark Rutte en Wopke Hoekstra. 'Plus, ze vinden dat het dan gewoon te links wordt,' zegt verslaggever Hugo Reitsma vanuit Den Haag.

Rutte zei hier vanochtend het volgende over. 'Het punt is dat het een vijf-partijen-kabinet is en je niet alle alle vijf nodig bent voor een meerderheid. Daarnaast zijn de inhoudelijke verschillen in de optelsom van GroenLinks en de PvdA te groot.' Hoekstra sluit zich hierbij aan en benadrukte dat een kabinet met vijf partijen niet voor de hand zou liggen.

Compliment

Volgens Lilianne Ploumen (PvdA) was het in het belang van Nederland geweest om inhoudelijk de discussie aan te gaan. Jesse Klaver van GroenLinks opperde dat het misschien wel een compliment zou kunnen zijn. 'Wellicht zien ze de kracht van onze samenwerking en denken ze 'dat willen we niet'.'

Ook over de overgebleven optie van het minderheidskabinet zijn de meningen verdeeld: VVD wil met het CDA samenwerken en D66 wil juist liever in een minderheidskabinet zonder de partij van Hoekstra.

Reitsma verwacht dat de Tweede Kamer volgende week over het eindverslag van Hamer zal debatteren. 'Het blijft langzaam gaan, traagheid waarvan ik denk dat het de hoofdrolspelers opnieuw goed uitkomt. Rutte moest vandaag door naar Macron, Kaag moest naar Zuid-Azië voor Afghanistan en Hoekstra moet in de aanloop naar het CDA-congres kijken of zijn partij nog bestaat.'

Luister terug | VVD en CDA willen niet formeren met linkse partijen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen